Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита подобрение на строителния сектор в ЕС през юли и добър подем в България

Снимка: БГНЕС

Производството в строителния сектор на Европейския съюз и в частност на еврозоната отбелязва през юли повишение за втори пореден месец, като Евростат отчита добър подем и на строителството в България след известна слабост месец по-рано.

Производството в строителния сектор на ЕС се увеличи през юли с 0,5% спрямо юни, когато нарасна с 0,3 на сто. В същото време строителството в еврозоната се разшири по-скромно с 0,2% за втори пореден месец.

На годишна база обаче строителството в еврозоната забави темпото си на растеж през юли до 3,4% от 4-месечен връх от 4,3%, постигнат през юни, а в рамките на целия Европейски съюз се повиши с 3,6%, но след растеж с 4,1 на сто месец по-рано.

През юли най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Швеция (повишение със 7,9%), Полша (с 4,3%) и Словакия (с 2,8%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Словения (спад с 8,6%), Чешката Република (с 2,5%) и Унгария (с 2,1%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (ръст с цели 22,6%), следваната от Швеция (повишение с 21,2%), Полша (с 19,8%), Словакия (с 14,7%) и нашата страна (повишение със 7,9%), докато най-солидно влошаване е отчетно в Обединеното кралство (понижение с 1,1%), следвано от Италия (понижение с 0,4%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България нарасна през юли с 0,6% спрямо предходния месец, когато се сви слабо с 0,1 на сто.

На годишна база производството в строителния сектор на нашата страна се увеличи със 7,9% (спрямо юли 2016-а), след като месец по-рано строителството нарасна с 8,1% и след ръст с цели 11,8% през месец май (най-силен подем от юни 2015-а година, когато нарасна със 17,3 на сто). По този показател България се нарежда на четвърто място по най-добро темпо на растеж сред останалите страни - членки на ЕС и представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от пет месеца насам, след като през март строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца (от декември 2015-а година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени