Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поругани са еврейски гробове в Централните софийски гробища

снимки Джаки Пилософ


Еврейски гробове в Централните софийски гробища са поругани. За това се разбра от послание до близки и приятели в социалните мрежи, което беше препращано в различни групи. Снимките говорят сами за себе си.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Джаки Пилософ, първоизточникът на информацията, разказа:

Аз отидох там, където са погребани моят баща и моята майка, така установих, че има доста гробове, над 20-30, които вандалски са разбити и разрушени, включително гробът на баща ми. Явно с някакъв лост са успели да преместят плочата, която е върху гроба. Този гроб е от 1970 година и е много евтин. По онова време се правеха от бетон. Не струва нещо, което да предизвиква необходимост от ограбване, т.е. това действие очевидно е с една единствена цел – вандализъм. Очаквам реакция от съответните власти и органи. Доколкото видях, на изхода на гробищата има една табелка, на която пише, че когато някой види, че надгробна плоча е по някакъв начин разрушена, трябва да регистрира събитието в най-близкото районно управление на МВР и с протокола от тази регистрация да отиде във фирмата, която охранява гробищата, за да може да получи някаква компенсация за нанесените щети.

Снимка

Наистина бяхме много обезпокоени, след като господин Пилософ ни информира и ни предостави тези снимки. Това заяви пред "Хоризонт" д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом“:

Ние своевременно реагирахме. Сигнализирахме на Столична община. Аз лично разговарях със заместник-кмета доц. Чобанов, който отговаря за гробищните паркове. Той от своя страна разпореди да се направи проверка. Установихме, че около 20 гроба са разрушени. Това е варварски, вандалски акт, който наистина буди само съжаление. Благодаря на Министерство на външните работи, в лицето на Екатерина Захариева, за адекватната реакция с декларация, която остро осъжда този вандалски акт. Това послание ясно казва, че ние не можем да сме толерантни към такива вандалски прояви.

Снимка

Вандализмът е една от присъщите характеристики на антисемитското поведение. Антисемитските прояви не само се увеличават, но и стават все по-груби и арогантни - коментира Соломон Бали от "Бней Брит".


Цялото интервю с Джаки Пилософ и д-р Александър Оскар можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени