Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на европейските инвестиции в България по плана "Юнкер"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещ производител в България на слънчоглед и слънчогледово олио, както и голям търговец на зърно, е сключил договор за заем с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщава сайтът Neweurope.eu.

Финансирането ще бъде използвано за изграждането на ново производствено предприятие за слънчогледово олио, за неговото съхранение и за подобряване на логистика в община Белослав, близо до Варна.

Това споразумение се подкрепя от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който представлява основна част от Инвестиционния план за Европа, известен като планът "Юнкер", посочва електронното издание.

Междувременно Европейската инвестиционна банка откри на 18-и септември свой офис в София, за да подпомогне местното целево подпомагане на проекти за малките предприятия, които търсят инвестиции.

Приветствам ангажимента на ЕИБ да насочва инвестициите на ЕС към сектора на хранително-вкусовата промишленост, заяви по този повод европейският комисар за селското стопанство Фил Хоган. Това е разрастващ се сектор с огромен потенциал да допринесе повече за създаването на работни места чрез интелигентни инвестиции. Насърчавам всички земеделски производители с подходящ инвестиционен план, които се свържат с ЕИБ, за да проучат какви възможности могат да им бъдат предоствени, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени