Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси преди началото на двудневното заседание на Фед

Търговията на европейските фондови пазари е предпазлива и без ясна посока, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено в най-голяма степен към стартиращото по-късно днес важно двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ.

Очаква се Фед да запази без промяна досегашната си лихвена политика, но в същото време да даде дългоочаквания старт на постепенно редуциране на огромния си финансов баланс за близо 4,5 трлн. долара, който беше натрупан след глобалната финансова и икономическа криза посредством серия програми за "количествени улеснения" (покупки на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани ценни книжа). Мнозинството инвеститори гледат на този очакван от Централната банка на САЩ ход като на вот на доверие, че водещата икономика в света може да продължава да нараства и без постоянната подкрепа от страна на Федералния резерв.

Внимателно ще се следят и осъвременените средносрочни прогнози на американските централни банкери по отношение на икономическия растеж, инфлацията и безработицата в САЩ, както и техните очаквания за осреднените нива на федералната фондова лихва до края на тази и през следващите няколко години. Краят на заседанието в сряда вечерта ще бъде последван и от пресконференция на президента на Фед Джанет Йелън, която може да даде по-ясни индикации относно възможността за още едно повишаване на федералната фондова лихва до края на годината.

Всичко това кара европейските инвеститори да бъдат предпазливи, ограничавайки движенията на борсите на Стария континент, тъй като евентуално поскъпване на щатския долара спрямо еврото и британската лира след заседанието на Фед може да доведе до по-нататъшно нарастване на европейските акции и обратното - задълбочаване на спада на "зелените пари" да се отрази негативно на конкурентоспособността на европейския спрямо американския бизнес.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,11%, а немският индекс DAX - с 0,17%, докато френският фондов индекс се повишава слабо с 0,05%, след като основните борси на континентална Европа бяха на печалба през осем от последните две сесии на търговия, отбелязвайки скок с над 4 на сто.

Предпазливото понижение на акциите, търгувани на борсата във Франкфурт е факт въпреки изненадващо добро проучване на института Zew, показващо солиден подем на инвеститорското доверие във водещата икономика в Европа през септември.

Лондонският индекс FTSE100 пък нараства с 0,33% благодарение най-вече на известно отстъпление на британската лира към 1,3500 щатски долара от нейния 15-месечен връх около 1,3615 нивото, ударен през миналата седмица (най-високо ниво за паунда след изненадващия вот в подкрепа за Брекзит на 23-ти юли миналата година).

Един от най-солидните спадове в рамките на европейските борси регистрират акциите на Heineken NV (понижение с 3,55%), след като мексиканската компания Ferma заяви, че ще продаде своя дял от 5,24% (за около 2,5 млрд. евро под формата на акции) в холандският пивоварен гигант.

Акциите от финансовия сектор пък отчитат предпазливо повишение, тъй като евентуална затягаща парична и лихвена политика от страна на значима централна банка като Фед би трябвало да е от ползва за кредитните институции по цял свят. Акциите на HSBC поскъпват с 1,1%, на Lloyds Banking Group - с 0,49% и на Royal Bank of Scotland Group - с 0,83%, отчасти и поради завишените очаквания за предстоящо още този ноември първо повишаване на основната лихва на Английската централна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна