Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище събира пари за болен шестокласник

Снимка: БНР
Тази учебна година в хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" в Добрич започна не само с цветя, тържества, празнично настроение и много усмивки, но и с един призив на преподавателите за помощ. Апелът е към всички, които искат и могат да помогнат за бързото събиране на необходимите средства за лечението на едно от децата в учебното заведение.

Ангелина Атанасова е майка на шестокласник, който от пет години тренира футбол, бележникът му в края на 5-и клас е пълен с шестици. То е едно будно, енергично и щастливо дете. Преди по-малко от два месеца обаче животът им се преобръща с едно телефонно позвъняване на треньора на детето:

Моята история започна на 31-ви юли. Тогава от футболния отбор, в който детето играе, казаха да направим кардиограма.
 
Оказва се, че детето има проблем - вродена аномалия, която нарушава дейността на сърцето и е животозастрашаваща, но лечение не е назначено:

Лекарят каза, че просто трябва да приемем новината и да продължим да живеем с нея.
 
Родителите, с подкрепата на своите близки в чужбина, започват да търсят чужда клиника, в която да получат второ мнение и така стигат до детска кардиологична болница в Лондон. Там поставят нова диагноза. Прогнозата е, че лечение има - операция, която ориентировъчно ще струва 9000 паунда. Началният учител на детето - Виолета Георгиева, реагира мигновено:

Отзоваха се почти всички колеги. Решихме на 15-и септември да направим една по-мащабна акция. Имахме апел. Поставихме две кутии. Класните прочетоха обръщение към родителите. В този ден се включиха и колеги, и родители. Средствата, които само в този ден събрахме, бяха около 4200. Продължаваме да събираме, защото освен сумата за операцията, на родителите са нужни още средства, с които да тръгнат.

Виолета Петрова е учител по български език и литература в средното училище "Свети Свети Кирил и Методий" и от тази година е класен ръководител на детето:

Мисля, че децата получават много ценни уроци за това, че всички сме зависими едни от други и че трябва да бъдем заедно. Децата реагираха изключително добре, обединени сме и искаме заедно да преминем през това нещо.

Дарителската сметка на детето на Ангелина Атанасова вече открита:

PayPal

IBAN:BG73RZBB91551079362087

BIC:RZBBBGSF

Титуляр на сметката: Ангелина Атанасова

bebe3_april@abv.bg


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени