Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микола Балтажи: Интересите на българското малцинство в Украйна няма да бъдат засегнати от промените в Закона за образованието


Интересите на българското малцинство в Украйна няма да бъдат засегнати от промените в Закона за образованието, приет от парламента в Киев. Това обяви украинският посланик Микола Балтажи след среща с председателя на Народното събрание Димитър Главчев


Главчев бе категоричен, че е споделил тревогата на българското общество, а в отговор получи удовлетворяващи разяснения. 

Представи ги посланик Микола Балтаджи, подчертавайки, че образователната реформа е част от цялостна радикална промяна в украинското общество:
Искаме да имаме една европейска система на образование, не съветска, не постсъветска. Освен българската гимназия, ние в Украйна всъщност нямаме нито едно училище, където се преподава изцяло на български. И в самата българска гимназия "Г.С.Раковски", се преподава и украински, и български. Всъщност това не касае българската общност, не касае децата на украинските българи. Те също говорят украински.

Проверка в унгарско училище в Задкарпатието показала, че децата дали ниски резултати по владеене на украински език, а това затруднява интеграцията им и достъпа до украински университети. Българските деца нямат такива проблеми. 

Председателят на парламента Димитър Главчев даде за пример самият посланик като успешен представител на нашето малцинство в Киев: 
Според мене най-важното е, че няма да има никаква промяна, която да касае българското национално малцинство в Украйна, каквито притеснения има.

Горещи теми

Войната в Украйна