Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Частичен рестарт на процедурата за нов тип боен самолет не означава, че декласираната оферта ще спечели

"СААБ": Следим етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България

Снимка: БГНЕС

Дори и при частичен рестарт на процедурата за купуване на нов тип боен самолет, това не означава, че декласираната оферта ще спечели. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов за очакванията си по доклада на т.нар комисия „Грипен“. 

Очаква се комисията да препоръча частичен рестарт, което би върнало в състезанието и португалската оферта за втора ръка изтребители от САЩ .

Мен не ме притеснява, че няма да бързаме да похарчим толкова много пари на българския данъкоплатец, а връщането на една оферта, не означава, че тази оферта ще спечели. Ако парламентарната комисия реши, че са допуснати нарушения и трябва да се започнат разговори с трите страни-участници, това не означава, че някой от тях е спечелил, пък дори и да бъде върнат в играта
Министър Каракачанов каза това часове, след като президентът Румен Радев изрази недоволство от изказванията на премиера Бойко Борисов, че купуването на нов тип изтребител не е належащо и че моделът "Грипен" не е най-добрият вариант. Шведският модел "Грипен" беше обявен като най-подходящ от служебното правителство и подкрепен от президента Румен Радев. Другите две оферти са за употребявани американски "Ф-16" от Португалия и също употребявани машини "Юрофайтър" от Италия. 

Министърът на отбраната уточни, че сега е по-добре да се мисли за ремонт на руските самолети. Това би струвало много по-малко пари. За ремонта вече е говорено с руската фирма-производител, обясни Каракачанов. 

Моето намерение е разговорите с ФСК МиГ да се водят без посредници. Ремонтът на двигателите на нашите МиГ-ове до ниво съвместимост с НАТО, определено ще струва по-малко, отколкото ако има посредници - така, както са го направили в Словакия.


В официална позиция шведската фирма "СААБ" посочват, че очакването за стартиране на новата процедура ще забави процеса по придобиване на нов изтребител, а зависимостта на България от наследените системи за отбрана ще натовари допълнително бюджета на военновъздушните ни сили. От класираната на първо място фирма отричат да са се възползвали от атакувания от комисията критерий „схема за плащане“.
"СААБ" и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение, посочват в позицията си.

Очаква се парламентарната комисия по казуса да излезе със становище до края на месеца. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!