Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Кабинетът иска да се улесни вносът на чужди работници, съобщава СЕГА. В опит да пребори демографската криза и липсата на кадри у нас кабинетът ще предложи сериозни облекчения за фирми, които искат да наемат чужденци от страни извън ЕС. Сезонните работници, които сега се наемат с работна виза за 90 дни, вече ще могат да остават в страната до девет месеца. Синята карта, с която се наемат висококвалифицираните специалисти от трети страни, ще важи вече за 4 години вместо за една година и ще важи за всички професии.

"Облекченията са революционни", обяви вицепремиерът Валери Симеонов, който е сред инициаторите на законодателните промени. Според него във всички браншове има глад за специалисти и той очаква "наплив" от чужденци, които ще дойдат да работят у нас. Таксата, която работодателят плаща на Агенцията по заетостта, ще падне четири пъти - на 100 лв. Отделно на МВР фирмите плащат още 145 лв. такса.

Виж повече

Фирми с отнет лиценз възкръсват през врата в закона, разкрива МОНИТОР. Фирми с отнети лицензи за изпращане на работници в чужбина и заличени у нас наемат и пращат хора на работа зад граница. Оказва се обаче, че те действат напълно законно, тъй като са намерили „вратичка“ в нормативната уредба, установи проверка на „Монитор“. Те назначават работници по условията на Кодекса на труда в България и ги изпращат зад граница, като им плащат командировъчните.

Общо 25 фирми – посредници за изпращане на работници и моряци в чужбина и на плаване под чужд флаг, са заличени от регистрите в България от 2011 до 2017 година. Една от тях е АР Консулт БГ ЕООД, която в момента пред кандидатите за гурбет се афишира с наименование, изписано на латиница - AR CONSULT BG Ltd. В търговския регистър, проверен чрез ДАКСИ, обаче такова дружество не фигурира. Фирма със същото име, но на български език - АР Консулт БГ ЕООД, е била регистрирана у нас за изпращане на работници в чужбина под № 1547 / 7.2.2013 г. Там обаче е вписано и черазрешителното й за изпращане на работници в чужбина е отнетос № 318 / 30.3.2016 г. С наименованието си, изписано на латиница, AR CONSULT BG Ltd сега набира работници чрез обяви в един от големите български сайтове за работа. Въпросната фирма е пуснала последната си обява на 15 септември т.г., като с нея се търсят автомонтьори на леки и товарни автомобили, автобояджии, автомеханици и още няколко специалности, свързани с автомобилизма, за Германия.

Виж повече

Всеки четвърти първолак не говори български език, извежда в заглавие СЕГА. Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са "почти като емигранти в България", обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му за децата, чийто майчин език е различен от българския, има предвидена допълнителна подкрепа, но в някои случаи тя не е достатъчна за наваксване на пропуските, които започват от това, че децата не ходят на детска градина.

Министърът посочи, че учебната година е започнала спокойно, но основното предизвикателство остава каузата всяко дете да е бъде в училище. За тази цел в началото на септември 1100 екипа в цялата страна започнаха работа по издирване и привличане в училище на децата, напуснали преждевременно клас. По данни на МОН, които са засечени и в информационните масиви на ГРАО, в момента в родните училища и детски градини липсват над 200 хил. деца и младежи от 5 до 18 г. Голяма част от тях са в чужбина, но колко точно е броят им, ще стане ясно към 15 октомври т.г. От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хил.

Виж повече

Цял клас ученици последва любимата си учителка в ново училище, пише ТРУД. Всички ученици от една паралелка шестокласници са се преместили в ново училище в София, за да последват любимата учителка по математика. Заради срочен договор, който няма да бъде подновен, Правда Найденова трябвало да напусне училището си. Цяло лято родителите търсили ново училище за децата и учителката. Директорът на столичното 128-о училище откликва на молбите и приема една учителка и 17 деца. „Тази цялата ситуация ни направи едно голямо семейство“, смята Правда Найденова.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени