Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

На Балканите се появяват нови миграционни маршрути, заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил в интервю за германския в. "Велт", съобщи ТАСС.
"По наши данни, в последно време на Балканите започнаха да се появяват нови маршрути", каза той, отбелязвайки, че това е станало след като Унгария и Македония "значително засилиха мерките по охраната на външните граници на ЕС". "Много бежанци се опитват да стигнат до северна Европа през Словакия, като избират пътя през Румъния или България", отбеляза министърът.
 Румънският вестник "Адевърул" пише за скандална случка, в която шофьор на лек автомобил с българска регистрация е шофирал в пешеходната зона на град Тимишоара и е заплашвал пешеходците, че ще ги прегази.  Пътникът на седалката до шофьора снимал случващото се и предавал на живо във фейсбук. Полицията се е самосезирала вследствие на кадрите в интернет, идентифицирала е нарушителя и го е глобила.
Плажовете по крайбрежието, засегнато от нефтения разлив край Атина, ще могат да се ползват за къпане чак догодина, а за възстановяване на екосистемите и морската фауна в района ще са необходими три до пет години, съобщава в."Катимерини".           
 Турският президент за пореден път призова президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани да се откаже от плановете за провеждане на референдум на 25 септември. "Ще загубиш и това, което имаш", предупреди Реджеп Тайип Ердоган иракския кюрдски лидер в 25-минутната си реч пред Общото събрание на ООН, пише в. "Йени шафак".
Доналд Тръмп пренесе на най-високата световна трибуна вчера същия агресивен лидерски стил, който използваше у дома, като заплаши с унищожение Северна Корея, ако тя застраши САЩ, и разкритикува ядреното споразумение с Иран като "затруднение", от която може да се оттегли, отбелязва в. "Ню Йорк таймс" по повод първата реч на американския президент пред Общото събрание на ООН. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна