Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови арести във връзка с терористичното нападение в лондонското метро

| обновено на 20.09.17 в 15:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската полиция арестува още двама души по подозрения в участие в терористичното нападение в лондонското метро в петък, при което бяха ранени 30 души. Общо броят на арестуваните по случая вече възлиза на пет души. Разследването продължава, а често се налага полицията да реагира на сигнали за съмнителни пакети.

Двамата задържани са съответно на 48 и 30 години. Те бяха арестувани на адрес в Нюпорт, Южен Уелс. По-рано, също в Нюпорт, полицията арестува 25-годишен мъж. Все още няма сведения за тяхната самоличност. Комисар Мартин Хюит
След отговора на събитията в петък наблюдаваме бързо развиващо се разследване в национален мащаб.  Ние сме по средата на разследването, така че разбирате, че не мога да съобщя повече подробности.

Повече неща се знаят за двамата арестувани в събота. 18-годишният младеж, задържан в пристанището Доувър, е дошъл на 15 години от Ирак, когато са починали родителите му. Той е живял в къщата на приемни родители в лондонския квартал Санбъри-он-Темз. Бил е познат на полицията, тъй като е докладван за екстремистки възгледи. 21-годишнят мъж, арестуван в лондонския квартал Ханслоу, е работил там в магазин за бързо хранене. Неговото име е Яхия Фарук, роден в Сирия и живял известно време в същото приемно семейство в Санбъри-он-Темз.

Междувременно полицията и днес евакуира хора по подозрения за съмнителен пакет. Това стана в лондонското сити близо до оживения транспортен възел „Ливърпул Стрийт“. Досега тревогите са фалшиви, но не се ли поражда известна психоза със зачестилите полицейски акции. Том Саймъндс е кореспондент на Би Би Си по вътрешни въпроси: 
Мисля, че това е напълно нормално. След нападението видяхме, че нивото на заплаха от тероризъм бе повишено на „критично“, на бързо отново бе върнато на „сериозно“, след преценката на обстоятелствата. Все пак има много хора, които, следейки новините, докладват на полицията всичко съмнително, коментира журналистът Том Саймъндс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна