Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уорън Бъфет: В рамките на 100 години индексът "Дау Джоунс" ще надмине 1 милион пункта

Уорън Бъфет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-известните инвеститори милиардери в световен план - Уорън Бъфет, направи доста оптимистична дългогодишна прогноза за състоянието на икономиката на САЩ и за поведението на пазарите на акции на "Уолстрийт".

Когато чуя хората да говорят песимистично за тази страна, мисля, че те не са наред с акъла си, посочи Бъфет във вторник вечерта по време на събитие в Ню Йорк по случай 100-годишнината на списание "Форбс". На събитието присъстваха 100-те най-големи живи "бизнес умове" в света, съобщава агенция Ройтерс.

Уорън Бъфет, който е председател на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Inc., предрече смело, че очаква фондовият индекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) да надмине "1 милион пункта" в рамките на 100 години.

Снимка

Според него това не е неразумна прогноза, имайки предвид, че преди стотина години индексът DJIA се търгуваше около ниво от 81 пункта. Трябва да се има предвид, че индексът на сините чипове приключи търговията във вторник в нов исторически връх от 22 370,80 пункта, отбелязвайки рекордни стойности за 41-и път в рамките на настоящата годна.

Председателят на Berkshire Hathaway Inc. смята, че икономката на САЩ е в добра форма и дори след 100 години акциите, търгувани на "Уолстрийт", ще продължават да бъде солиден залог.

Да бъдеш "къс" на акции в САЩ (да продаваш акции "на зелено", разчитайки на спад на техните цени) винаги е било губеща игра. Предричам, че това ще продължи да бъде губеща игра и занапред, посочи Бъфет, който се появява на корицата на 100-годишното юбилейно издание на списание "Форбс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!