Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на новата книга на философа Боян Манчев в София

"Облаци. Философия на свободното тяло" ще бъде представена чрез философски театър в колеж "Любен Гройс"

Снимка: Радио Варна


Тази вечер от 19.30 часа в театралния колеж "Любен Гройс" чрез перформативно четене ще бъде представена новата книга на Боян Манчев, която се нарича "Облаци. Философия на свободното тяло". 


Боян Манчев е философ, университетски преподавател и писател, чиито книги са издавани на български, френски и италиански език. Той е автор и на над 200 студии на повече от 20 езика, публикувани в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. През последните 20 години работи в Париж.

В момента Манчев е в София, където работи заедно със свои японски колеги и приятели по реализацията на съвместен проект. Той е един от създателите на творческата група "Метеор", като "Облаци" е третото издание, реализирано от групата. Това е една книга, която аз смятам за философска и то в силния смисъл на думата, но не бих я нарекъл академична книга, разказа в ефира на "Хоризонт" Боян Манчев, допълвайки:

Въпреки че преподавам вече 20 години в университети, тази книга е по-скоро свързана с един, бих го нарекъл, по-скоро спонтанен опит на мисълта, на мисълта, която често пъти се рее в облаците  - тоест, това е един личен, екзистенциален, ако щете поетически опит, но който се опитва да преобрази един обект на съзерцанието, какъвто са облаците, в предмет на философско размишление. Така че книгата е писана да се чете по друг начин, не като тежък академичен труд. Тя е съставена от фрагменти, в няколко части и е писана по начин, който по някакъв начин, може да се каже, обуславя и нейната форма - а  именно: по време на пътувания, сред природата и мисля, че може да се чете по този начин...


Облаците за мен бяха не просто метафора -  те са един много силен образ на идеята за свободно тяло. Защото мисля, че всеки е преживявал този опит, а именно  - да вижда фигури, трансформиращи се образи в облаците, така че за мен те са нещо като алегория на невъзможната свобода на тялото, но също така чрез силата на въображението  -  на една възможност за освобождаване на нашите собствени тела и на техните техники, на техните възможности да надскочат себе си, сподели още авторът. Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна