Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Иракски Кюрдистан се превръща в казус номер едно за Близкия Изток

З. Илиева: Барзани, който не е от вчера в политиката, се опитва да лови риба в мътна вода

Снимка: ЕПА/БГНЕС
За понеделник - 25 септември, е насрочен референдумът, на който иракските кюрди трябва да кажат дали искат да се обособят в независима държава. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Зорница Илиева, като изтъкна, че призивите за непровеждане на допитването идват от различни страни, но с различни мотиви:

Против този референдум са по-голямата част не само от великите сили, но и регионалните играчи, но причините, поради които реагират отрицателно и настояват да бъде не само отложен, но изобщо да не се провежда, са съвсем различни.
Това е, както казва Барзани - президентът на Иракски Кюрдистан, една 100-годишна мечта и този референдум бе обявен от него още февруари месец тази година, че ще се състои през есента. Но той си остави една вратичка тогава, като каза, че дори и всички кюрди да гласуват за независимост на Кюрдистан - да се създаде такава държава, това не значи, че тя автоматично ще бъде създадена. Необходимо е признанието на международните сили, международните фактори, като се има предвид, че това са обикновено петте държави - членки на Съвета за сигурност на ООН и те са в момента основните играчи, без, разбира се, Русия да изразява официално становище.

По отношение на турската позиция Илиева коментира:

Кюрдистан не съществува, но в Турция от този милионен народ са 20 милиона кюрди, които живеят в Югоизточна Турция и тяхната военна организация ПКК (между другото, обявена за терористична не само от Турция, разбира се, но и от Съединените щати, от западноевропейски страни) десетки години те воюват за своя, поне, автономия в рамките на турската държава и по-нататък - независимост в една кюрдска държава, така че за Турция това е ахилесова пета не от вчера. Тя в момента си играе заедно с Багдад - столицата на Ирак, защото интересите на Ирак са същите - ще се разпадне Ирак, ако наистина се постигне създаването на Иракски Кюрдистан или както казват в Турция "Барзанистан" - иронично, но всъщност казват, че това е фиксидея на Барзани. В Анкара казват, че неговото решение за този референдум е политическа неопитност, но Барзани всъщност не е от вчера в политиката и той, като всеки един такъв лидер, който де факто си има държава, но де юре тя не е получила
признание, се опитва да лови риба в мътна вода. Защото целият Близък Изток от години вече е една "мътна вода".

Във връзка с мнението, което се споделя от Анкара, че САЩ подкрепят кюрдските амбиции, Зорница Илиева отбеляза:


В Турция съществува становище, че това всъщност е един проект, който се разработва във Вашингтон - за създаване на такъв Кюрдистан, даже има в турските медии огромни анализи, където казват, че независим "Барзанистан" най-много е желан от Израел и Атлантическия фронт. Защо от Израел? Защото Израел подкрепя кюрдите, тъй като те ще бъдат един естествен буфер между шиитски Иран и арабските държави и държавата Израел. 


От друга страна Съединените щати поставиха няколко условия на Барзани, например в никакъв случай да не обявява в момента създаването на независима държава, защото ако се проведе този референдум и кюрдите кажат "да", отваря се пътят за създаване на такава държава, което, разбира се, ще бъде един продължителен процес. Но, забележете, те казват - без районите около Киркук, където са кладенците с петрол, с много качествен петрол, и на всичкото отгоре много близо до повърхността на земята, тоест лесно се добива. Така че те ще си затворят очите - това е едно от условията, ако се проведе този референдум без тези части от Северен Ирак.

Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени