Eмисия новини
от 03.00 часа

Намалява притокът на бежанци у нас

Бежанци от центъра за бежанци в Пъстрогор
Снимка: архив БГНЕС

Всеки пети, потърсил мигрантски статут у нас, е без образование. Това сочат данни на Държавната агенция за бежанците. Оттам отчитат още намаление на притока на бежанци.

Статистиката, представена на форум за отчитане на резултатите от европейски проект за оказване на правна, медицинска, социална и психологическа помощ на мигранти у нас, показва, че половината от тези лица са с нисък образователен ценз. На практика те са половината от всички пълнолетни лица, потърсили закрила у нас. 21% са без никакво образование, а 30 % са с начално.  Едва 5 на сто са висшисти. Тенденцията тревожи и работещите на терен. Социалният работник към БЧК Набил Абут призова за спешни мерки от страна на държавата. Статистиката сочи, че отново повече от половината мигранти у нас са мъже – почти две трети от общия брой. Запазва се и разпределението по националности

Яница Ряпова, експерт в Държавната агенция за бежанците, посочи:

От началото на годината най-голям брой от търсещите закрила лица в България са граждани на Афганистан – близо 1000, следвани от граждани на Сирия и Ирак.

Отчетени бяха и положителни тенденции. От началото на тази година 450 души са пожелали доброволно да се завърнат в страните, от които идват. В предишни години те са били между 30 и 100. В същото време мигрантският натиск върху страната намалява. От началото на годината само 5000 души са потърсили закрила у нас. 


Повече подробности по темата ще научите от звуковия файл. 


Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43