Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закупуването на новопроизведени бойни самолети е на дневен ред

самолети F-16 и "Грипен" (на втори план)
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Председателят на временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет Емил Христов представи на днешното заседание заключенията в доклада на комисията. Репортерът на БНР Добромир Видев припомни за слушателите на Програма „Хоризонт“ част от тях: не е имало независима външна оценка в етап от провеждането на процедурата за избор на нов тип боен самолет и е въведен критерий за схема на плащане без одобрението на парламента.

Според Емил Христов заключението на комисията е, че специалистите са подходили професионално, особено в първия етап, и са били изключително коректни, но новата финансова рамка дава основание да се разгледа възможността за закупуване на новопроизведени изтребители.

Ние смятаме и ще предложим на Министерство на отбраната да не бъде рестартиран от самото начало този проект, защото ние имаме постигнати определени резултати. Независимо от това, че финансовата рамка е увеличена два пъти, а се работи с предложенията, които са направени при финансова рамка от 700 милиона. Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига Министерството на отбраната и специалистите да вземат подобно решение. Най-важното обаче е да се осигури равнопоставеност на всички участници и предвид на два пъти по голямата финансова рамка, да се направят опити за обсъждане на предложение за новопроизведени многоцелеви изтребители, така че, освен от конкурентност, ние да постигнем по-високи отбранителни способности за българската армия.

От БСП няма да подкрепят доклада с препоръките. Това обаче няма да е пречка той да бъде гласуван, тъй като от представените в комисията парламентарни групи единствено тази на левицата е против приемането му. Според члена на комисията от Парламентарна група "БСП за България" Филип Попов причината за протакането на решението е липсата на пари в момента. Той подчерта:

Недопустимо е в рамките на два месеца, след няколко изслушвания тази комисия да направи предложения за връщане на процедурата без каквато и да е финансова и политическа обосновка.

Попов смята, че комисията не работи в съответствие с дадения ѝ мандат и правомощия и прогнозира, че тя ще се превърне в един своеобразен трибунал по отношение на атаките срещу президента на Република България.

Депутатът от БСП обърна внимание, че в доклада не е отразено заявлението на всеки от изслушаните от комисията министри, че няма нарушение на процедурата.

Според народния представител Джейхан Ибрямов от ДПС неговата партия ще подкрепи доклада, но:

Всички тези, драми, които се разиграват през последните няколко дена, не говорят добре за държавата България. Според него те дават основание международните партньори да смятат страната ни за „остров на нестабилност“.

В заключение репортерът на БНР обобщи, че до момента заседанието на комисията не е довело до яснота кои фирми ще могат да продължат участието си в процедурата по избор на боен самолет: „Грипен“ и „Еврофайтър“, декласираната португалска оферта с американските самолети F-16, както и дали ще се допусне до разглеждане и новата оферта за новопостроени самолети F-16.

Генерал Михо Михов, командващ военновъздушните сили от 1992 година 1997 година, началник на Генералния щаб на Българската армия от 1997 г. до 2002 г. и народен представител от АБВ в 43-тото Народно събрание, изрази разочарование, че политическото говорене доминира над експертното, докато по тази важна тема, според него е необходимо да има не „трансатлантически“, а пряк разговор между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Михов смята, че поддържането изтребители Миг-29 трябва да е паралелно с доставката на нов многофункционален боен самолет, но подчерта, че протакането на решението демотивира пилотите и инженерно-техническия състав, което води и до липса на кадри. Той прогнозира, че цената за закупуване на самолетите ще расте.

Според журналиста Александър Богоявленски т. нар. „експерти“ имат „крещяща некомпетентност по темата“. В същото време, според него, в Народното събрание има професионалисти, които разбират от авиация и са наясно с въпроса за избора на нов многоцелеви изтребител за български ВВС, но те не заявяват категорична позиция по тези въпроси.

Богоявленски смята, че основната посока на лобиране е за закупуване на вече употребявани самолети, докато всъщност няма как до безкрайност да се модернизират остаряващи самолети:

България няма нужда от такива. България има нужда от един качествен многофункционален боен самолет, с който българските военновъздушни сили достойно защитават териториалната цялост на страната.

Целият репортаж на Добромир Видев и интервюто на Лъчезар Цветков с Михо Михов и Александър Богоявленски можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна