Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на кабинета на премиера: Война между Борисов и президента няма

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

За началника на политическия кабинет на министър-председателя, Румяна Бъчварова, задочната размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за това какви бойни самолети трябва да бъдат закупени за българските военновъздушни сили не може да бъде описана като „война.“

Мисля, че се търси някаква атракция в различните позиции. Надявам се да не продължи и да не ескалира, каза Бъчварова.

Тя отбеляза, че е работила и за предишни администрации и наличието на разлика в позициите между институциите не е нещо ново и винаги е намирано общото решение.

В началото на седмицата премиерът Борисов заяви, че закупуването на нови самолети за военновъздушните сили не е първостепенна задача, и изрази съмнение, че изтребителите „Грипен“ са най-добрият вариант. Президентът Радев отговори, че „национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите“, а по-рано днес парламентарната комисия препоръча на Министерството на отбраната да рестартира отчасти процедурата за избор на нов самолет.

Румяна Бъчварова е в Ню Йорк като част от българската делегация на 72-рата Генерална асамблея на ООН. Днес тя участва в среща за Инициативата за отворено управление, в която страната ни се включи през 2011-а година.

България в рамките на една година успя да се изкачи в общата класация изключително високо – сред първите 15 държави по отворени данни. Над 300 бяха базите данни, които отворихме и които сега в момента са една добра основа за развитието и разработването на електронните услуги, каза Бъчварова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна