Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Боянова: ЕК отвори Общата селскостопанска политика за дебат, за да се чуе гласът на повече заинтересовани страни

| обновено на 21.09.17 в 10:10

Днес ще се проведе вторият дебат за Общата селскостопанска политика след 2020 г. под наслов „Изборът на България“. Представителите на земеделския сектор ще могат да чуят националните позиции на Франция, Испания, Ирландия и Полша.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на земеделието Румен Порожанов ще се включат в дебата, а за перспективите пред най-скъпата европейска политика ще говори един от водещите експерти в тази област - анализаторът Алън Матюс.

Инициативата е на Института за агростратегии и иновации и Фондация Интели агро, с участието на най-голямата земеделска организация в Европейския съюз - Копа Коджека. 

Председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова коментира в „Преди всички“:

Нашата цел е да помогнем, както на бранша, така и на всички заинтересовани, да формираме един избор, който да ни помогне за създаването на национална позиция, което вече е нещо съвсем различно. За първи път Европейската комисия чрез публичното обсъждане, което направи в началото на годината, отвори тази политика за дебат до всички, тъй като тази политика трябва, освен да стабилизира доходите на фермерите, трябва да отговори на предизвикателствата, свързани с околната среда и земеделието, с различни социални аспекти и именно поради това дебати като днешния ще позволят да се чуе гласът на повече заинтересовани страни, повече граждани в България, мнението на потребителите… Освен всичко друго, важно е да се види и съгласуваността с останалите политики на Европейския съюз - да речем с кохезионната политика, регионалното развитие, социалните въпроси в Европейския съюз… Много сериозни дискусии предстоят по финансовата рамка. 

Обективно трябва да гледаме на нещата. Предните реформи на Обща селскостопанска политика отнеха като преговорен процес минимум 2 години. Това означава, че ние имаме една година, тъй като финансовата рамка ще бъде следващата година по средата, 2019-а имаме избори за европейски парламент, който трябва да приеме законодателните предложения, т.е реално ние имаме една година, в която да се случат преговорите… За една година да се прави тежка реформа - не звучи реалистично. Но това не ни пречи, ако искаме реформа на ОСП да се подготвим и ако не за следващия програмен период, то поне за след това, ние да мислим и да анализираме всичко, и да сме по-подготвени за една такава реформа и такъв диалог. Тогава вече ще бъдат по-ясни и всички останали параметри, които ще влияят върху Общата селскостопанска политика. 

Интервюто със Светлана Боянова можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна