Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Румъния би могла да печели от туризъм по 7-8 милиарда евро годишно, но без инфраструктура и реклама приходите са три пъти по-малко, пише в днешния си брой в. "Зиарул финанчиар". В момента туризмът допринася със само 1,3 на сто към брутния вътрешен продукт, което е най-малък дял в Европа. За сравнение в България или Унгария делът е между 3 и 4%.  "Голямата разлика между нас и България е начинът, по който беше извършена приватизацията", обяснява пред вестника икономистът Аурелиан Докя. Според него, у нас много от хотелите и туристическите структури са били  поети от фирми от Германия, които бързо са успели да направят инвестиции и след това да доведат и чуждестранни туристи.

Средна нетна заплата в Румъния е нараснала с 15,1 на сто за година, пише в. "Бурса". В момента средното месечно заплащане в северната ни съседка е близо 2400 лей или около 1016 лв. Според румънското издание официалните данни на Националния институт по статистика показват, че икономическото развитие се дължи на промишлеността и услугите с висока добавена стойност.

Планираната за днес среща между турският президент Реджеп Ердоган с американския си колега Доналд Тръмп в Ню Йорк е сред  водещите теми във вестниците в югоизточната ни съседка. Съюзът между САЩ и сирийските кюрдски Сили за защита на народа ще бъде в основата на разговорите между двамата, пише в. "Стар". Анкара е ядосана на Вашингтон, че предоставя оръжия на тази организация, която Турция определя  като терористична.

В. "Ватан" посочва, че на масата на днешния разговор на Ердоган с Тръмп ще има четири теми - организацията ФЕТО на обвинения, че стои зад опита за преврат от миналата година проповедник Фетхуллах Гюлен, подвеждането под отговорност на телохранителите на Ердоган, референдумът в Северен Ирак и съдебното дело в САЩ, по което е обвинен бивш турски министър на икономиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна