Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на четвъртата индустриална революция

БНР Новини
„Дано живееш в интересни времена!“ – било любимото проклятие на древните китайци. „Да намериш това, което търсиш!“ – другото.
Че живеем в интересни времена е факт. Въпросът е наясно ли сме какво точно търсим. В бъдеше време.
Напоследък все-повече в публичното пространство се говори за т. нар. „четвърта индустриална революция.“ Как я осмисляме в съвременната орбита на Интернет на нещата и предметите-номади, на 3D принтирането, облачните технологии, наноматериалите и биохакерството, автономните, мобилни и самоуправляващи се добавени реалности на квантово и клетъчно ниво? С какви нови ценности, рискове и отговорности ще бъде свързано глобалното размиване на границите между дигитална и човешка интелигентност, живот и безсмъртие, изкуствен интелект и синтетична биология? Кои ще са аутсайдерите на второто хилядолетие?
Отговорите - от Огнян Траянов, председател на Националната мрежа на глобалния договор на ООН и на Управителния съвет на БАИТ, и доц. д-р Леандър Литов от катедрата по атомна физика на СУ „Св. Климент Охридски“, член на съвета на ЦЕРН.
Доц. д-р Леандър Литов и Огнян Траянов в студиотоВъв „Вечният двигател“: главният редактор на онлайн-списанието „Българска наука“ Петър Теодосиев – до къде стигна проектът „100 лица зад българската наука“?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!