Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млн. лева са необходими за възстановяването на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий"

Близо 2 милиона лева са необходими още за възстановяването на стъклените витражи и реставрация на стенописите на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий". Преди близо година за празника на града – Никулден, катедралният храм беше отворен след дълъг укрепителен ремонт.

Тази година се навършват 110 години от откриването на храма, който беше възстановен, след като сградата се разцепи при изкопни работи при строежа на подземен паркинг. Това се случи преди 6 години, когато църквата беше затворена и оградена. Според специалисти след извършените ремонти и всички интервенции по укрепването му, храмът може да издържи поне още един век в историята си. Предстои обаче още доста работа, за да върне блясъка си.

Вече има готов и одобрен от Министерството на културата проект за възстановяването на стъклените витражи, каза председателят на църковното настоятелство при храм "Св. св. Кирил и Методий" отец Петър:

Стъклените витражи ще бъдат направени по древните технологии с лепене на стъкла, а не с рисувани, след това предстои консервация и реставрация на каменната фасада, както и вътре възстановяване на стенописите.

В звуковия файл можете да чуете подробностите от репортажа на Даниела Костадинова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени