Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея отвръща на заканите на Тръмп

Три европейски авиокомпании променят маршрутите си над Япония заради Северна Корея

| обновено на 22.09.17 в 12:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три европейски авиокомпании взеха решение да променят маршрутите си над Япония заради неотдавнашните севернокорейски ракетни изпитания. От октомври полетите на "Луфтханза", "Суис интернешънъл еърлайнс" и скандинавските авиолинии - САС от европейски градове до Токио няма да се осъществяват над Японско море. Съобщението идва на фона на продължаващата риторика между Съединените щати и Северна Корея, която става все по-ожесточена.

Северна Корея може да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан в отговор на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да разруши напълно страната. Това е заявил севернокорейският външен министър Йон-хо в Ню Йорк, където е за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Изказването на севрнокорейския първи дипломат дойде малко след като лидерът Ким Чен-ун предупреди, че Тръмп ще плати висока цена за заплахите, които отправи срещу Пхенян в речта си на Общото събрание на ООН във вторник. Ким Чен-ун заяви, че заплахите на "умопобъркания" американски президент Доналд Тръмп няма да го изплашат или спрат, а по-скоро са го убедили, че е на правилния път.

Със сигурност ще укротя умопобъркания американски глупак с огън, се казва в изявлението на Ким, прочетено по севернокорейската държавна телевизия. Ким каза още, че обмисля възможен отговор срещу Америка, като предупреди, че това ще бъде "най-висшата степен на твърдолинейна, контрамярка срещу САЩ в историята". 
Американският президент Доналд Тръмп отговори почти веднага с нова заплаха към Северна Корея. "Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, един очевидно луд човек, ще бъде подложен на изпитание като никое досега", написа Тръмп в Туитър. 

Същевременно американските санкции, които целят да накарат севернокорейския режим да прекрати своята ядрена и ракетна програма, се затягат. Някои от тях предвиждат банки, които правят бизнес с Пхенян, да нямат право да работят в САЩ. Вашингтон въвежда и 180-дневна забрана за влизане в страната на самолети и кораби, пребивавали в Северна Корея. Президентът Тръмп обяви, че е подписал указ, който разширява възможностите на властите да налагат санкции на чуждестранни физически и юридически лица, поддържащи отношения със Северна Корея.

Външният министър на Япония Таро Коно посочи, че световната общност трябва да увеличи натиска спрямо Пхенян: 

Сега не е време за диалог. Сега е моментът международната общност като цяло да увеличи натиска върху Северна Корея да предприеме конкретни действия за премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга отправи критики към изявленията на Северна Корея:

Забележките и поведението на Северна Корея са провокативни към регионалната и международната сигурност и са абсолютно неприемливи. Силно подкрепяме американското решение за допълнителни мерки срещу Северна Корея, за да бъде оказано ново ниво на натиск върху Пхенян.

Северна Корея трябва незабавно да спре безразсъдните си провокации, които ще я доведат до изолация и колапс. Тя трябва да направи избор, да стигне до извода, че само чрез диалог за премахване на ядреното оръжие ще може да бъде решен ядреният проблем по мирен път, заяви говорителят на южнокорейското министерство на обединението

От Белия дом съобщиха, че президентите на САЩ и Южна Корея, както и премиерът на Япония, са обсъдили ситуацията със Северна Корея и са се договорили да мобилизират усилията за оказване на натиск над Пхенян до краен предел.

Американският самолетоносач "Роналд Рейгън" провежда учения заедно с японски военни кораби в моретата на юг от Корейския полуостров, съобщи представител на японската армия, цитиран от Ройтерс. Военноморската групировка, начело с американския самолетоносач, ще проведе отделни маневри с Южнокорейския флот през октомври, съобщиха от министерството на отбраната в Сеул.  САЩ и техните съюзници в  региона провеждат тези военни тренировки на фона на продължаващите ракетни и ядрени заплахи, изващи от режима на Северна Корея, допълва Ройтерс.
 В същото време Москва изрази  дълбока загриженост от ескалацията на напрежението на Корейския полуостров. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, проблемите в региона нямат друго решение освен политическо и дипломатическо.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна