Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът на София е затворен за автомобили до 19.00 часа днес

| обновено на 22.09.17 в 12:37
Снимка: БГНЕС

До 19.00 часа центърът на София е затворен за автомобили в обхвата на синята зона за паркиране. Причината е традиционната за Европа инициатива Ден без автомобили, в която се включват столицата и още много градове в страната. Целта е да се променят навиците на хората за придвижване в града и да се обърне вниманието им към прекаленото използване на автомобили.

37 населени места в страната се включват в Деня без автомобили. Някои от инициативите представи заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова

В много от българските общини са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Имаме предложения за безплатно наемане на велосипеди.

До 19.00 часа центърът на града е за движение на автомобили в периметъра между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Княз Александър Дондуков“, улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Цар Освободител“. Жителите на София могат да се разхождат пеша, да карат колело и да ползват градския транспорт.

В България замърсяването на въздуха с фини прахови частици е с най-високо наднормено ниво в сравнение с останалите държави – членки на ЕС. Сформирана е работна група, която трябва да предложи мерки за по-добър контрол при техническите прегледи на автомобилите, за да не бъдат премахвани катализаторите, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Столичната община ще осигури шест уреда за КАТ за измерване на замърсяването, което отделят колите. Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение.

Всеки ден в пункта за технически преглед на КАТ в София се регистрират по 900 автомобила и вероятно 10% от тях няма да получат регистрация заради това, че не отговарят на екологичните стандарти, съобщи комисар Тенчо Тенев от СДВР:

Няколко димомери и газомери, които ще ги слагаме в техническия пункт на КАТ. При първоначална регистрация на автомобилите, тези, които са с наднормени газове, ще бъдат спирани от движения и самите автомобили няма да бъдат допускани изобщо до регистрация. Ще имаме и мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Тези, които са регистрирани, ако бъде засечено, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение.

Заместник-кметът на Столичната община Евгени Крусев каза, че съвсем скоро започва изграждането на нови велосипедни алеи:

Буквално до дни предстои да бъдат изградени велоалеи по ул. "Георги С. Раковски" и по бул. "Княз Александър Дондуков", когато бъде завършена неговата цялостна реконструкция. По бул. "Овча купел" също са предвидени велоалеи.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна