Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран готов на отстъпки по ядрената сделка при определени условия

| обновено на 22.09.17 в 12:44
Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран е готов да говори за изменения в условията на ядрената сделка, ако бъдат преразгледани всички отстъпки, които ислямската република е направила при подписването на споразумението. В това число се има предвид и предоставянето на право на Техеран да произвежда високообогатен уран, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

Върховният ръководител и духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обясни антииранските изявления на американския президент с гняв, който се корени в неспособността на Вашингтон да наложи своя дневен ред в Близкия изток.

Междувременно  Иран представи нова балистична ракета, с далекобойност 2000 км, която може да носи няколко бойни глави, съобщи иранската информационна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс. Това стана на парад по повод годишнината от началото на ирано-иракстака война през 1980 г. Във видеообръщение към участниците в парада  иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му ще продължи да увеличава военния и ракетния си потенциал, въпреки критиките на САЩ и Франция. Техеран твърди, че балистичната му програма има единствено отбранителен характер. 
Ще развиваме не само ракетната си програма, но и военновъздушните, сухопътните и военноморските си сили. Не ни е нужно ничие разрешение, за да защитаваме родината си", заяви Рохани в реч на парада по повод годишнината от началото на войната между Иран и Ирак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна