Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Раянов: Абсурдите вдъхновяват сатирата

Снимка: БГНЕС

Христо Раянов, докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни предавания и сериали и автор на книгата "Ами ако? България на три морета" гостува в "Хоризонт" в Деня на независимостта със своето чувство за хумор и с впечатляващото си усещане за парадокси, които съществуват, които можеха да се случат и които сами си създаваме, а после се учудваме от това.

Отговорът на Раянов на въпроса Ами ако го нямаше Денят на Независимостта е, че специално за конкретния ден нямаше да се промени много, защото, ако следваме стария виц, от нас нищо не зависи. Затова този ден, със или без него, пак нищо нямаше да зависи.

Според Христо Раянов в националната ни психология е дълбоко вкоренено разбирането, че някой трябва да ни е виновен за нещо:

Затова си търсим виновници навсякъде – най-вече по страниците на историята. Най-малкото защото историята не може да ни отвърне – или поне не толкова силно, че да не можем да я заглушим.

Раянов е убеден, че, ако английското кралско семейство се беше родило в България, щеше да е супер:

Ако се беше родило в България, имайки предвид нашите прекрасни домашни животни, нали знаете - породи всякакви, първото нещо, което ми хрумва, е, че нямаше да има никаква камила в кралското семейство. Най-много някое говедо.

Според писателя абсурдите вдъхновяват сатирата. Раянов каза, че в книгата си е писал с огромно уважение към личностите:

Когато става дума за нашите си личности, честно казано не ми даде сърце да се отнеса по прекалено пародиен начин към тях. И в този смисъл мисля, че, дори и да не се бяха случили определени събития, личностите щяха да си бъдат същите.

Още за разсъжденията на сатирика Христо Раянов за това, ако Меси беше български футболист и ако Роналдо играеше у нас, както и за други "ами ако" в живота и политиката, можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени