Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко от 2 месеца, преди да изтече договорът му

Уволниха Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов" в Сопот

Според кмета Деян Дойнов има съмнения за финансови злоупотреби

Стефан Филчев
Снимка: karlovobg.eu

Директорът на къща музей "Иван Вазов" в Сопот Стефан Филчев е уволнен.

Заповедта на кмета на общината Деян Дойнов, който е принципал на културната институция, е в сила от вчера, 21 септември. 

Формалният мотив за уволнението на Филчев, който е филолог, е промяна в длъжностната характеристика на директора, който трябва да има специалност "история" или "археология". 

Заповедта за уволнението идва по-малко от 2 месеца, преди да изтече 5-годишният договор на Филчев, който бе назначен на поста по времето на предишния кмет Веселин Личев след спечелен конкурс. 

Пред Радио Пловдив доскорошният директор на музея на Вазов Стефан Филчев обясни, че не приема мотивите за уволнението си, но все още обмисля дали да обжалва заповедта на кмета в съда. Според него зад формалните причини се крие политически мотив, тъй като Стефан Филчев имал конфликт със зам.-кмета Николай Новаков. 

Снимка

Кметът на община Сопот Деян Дойнов защити заповедта си пред Радио Пловдив с мотива, че това е мениджърско решение, което е в полза на музея. Срещу Стефан Филчев има съмнения за финансови злоупотреби, тъй като "не може една асма да струва 17 000 лв., а една дървена врата - 6000 лв.", обясни кметът.

В къщата музей "Иван Вазов" в Сопот от днес вече има назначен временно изпълняващ длъжността директор. Това е досегашната служителка Борислава Нанкина.

Следващия четвъртък, 28 септември, в Сопот се готви протест в защита на уволнения директор Стефан Филчев, който благодари на всички за подкрепата. 

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна