Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават проблемите с обучението по български език в Босилеград заради липсата на учебници

В открито писмо до образователните институции в България и Сърбия директорът на гимназията в Босилеград Антон Тончев призовава за решаване на проблемите с обучението по майчин език в учебното заведение. Осигуряването на учебници на български език за учениците в Босилеград се бави от години.

За обучението по майчин език за учениците в Босилеград са необходими 15 учебника за началното училище и седем за гимназията. Превеждането им започнало през 2015 година, засега обаче учебници за занятията в самото училище и гимназията няма. За 7-и и за 8-и клас в началното училище и за 9-и клас в гимназията в Босилеград изобщо липсват учебници. В горния курс да изучават български език са се записали десет средношколци в 9-и клас, десет - в 10-и клас, четиринайсет - в 11-и клас, и девет в 12-и клас. Те учат по записки от преподаваното им от учителите.

В края на този месец в Босилеград се очаква посещение на представители на комисията по образованието в НС и на експерти на просветното министерство, пред тях проблемите с учебниците и обучението в училището и гимназията в Босилеград ще бъдат поставени за неотложно решаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна