Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дони и Нети: Докато си на тази планета, никога не си напълно независим

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Звездното семейство Дони и Нети споделиха със слушателите на „Хоризонт“ своите празнични емоции в Деня на независимостта. Те разказват на малката си дъщеря Лилия, че днес наистина има повод за празник и че това е денят на утвърждаването на съвременната българска държава в нейната цялост, а преди това страната е била васална. Семейният творчески тандем е убеден, че една независимост винаги поражда друга зависимост.

Според Нети всеки човек трябва сам да решава за себе си до каква степен празникът го засяга – „това е личен избор“, но специално за независимостта трябва да се говори във всичките ѝ аспекти, включително и за това, че докато си на тази планета, никога не си напълно независим:

Винаги си във връзка с нещо. Ако щеш - във връзка със собствените си чувства и емоции, които също могат да те подчинят.

Дони подчерта, че е важно всяка публична личност да има отношение към по-младите, към историята, към екологията, към всичко, което ни засяга. Той е убеден, че, ако съвременните актьори участват във филм за Съединението или за Независимостта, или в сериал за живота на семейство в хода на българската история, те биха повлияли много на младото поколение и биха допринесли за промяна на техния светоглед.

Нети допълва, че и театърът, макар и да достига до по-малко хора в сравнение с филмите, има своето незаменимо въздействие на „живо изкуство“:

В един такъв ден, на който трябва да си говорим за българските неща, за това, което ни прави нация, който ни дава усещане за гордост, мога да кажа, че в нашия театър се правят представления, които наистина имат мисионерска стойност в този смисъл. Например „Железният светилник“ и „Тайната вечеря на Дякона Левски“ са две представления, които е хубаво да ги гледат хората, не просто защото играе театър „Българска армия“ (един от водещите театри), а заради самата тематика – заради нещата, които ще ги накарат да се чувстват българи.

В края на интервюто Дони отбеляза, че песни като „Хубава си, моя горо“ и „Къде си вярна ти, любов народна“, изобщо много песни с този характер, се водят песни на балканските народи. Те не се водят дори само български. На този празник точно трябва да осъзнаем, че ние, хората, сме свързани по един начин чрез красивата музика в много по-сериозна степен, отколкото са границите на държавите. Музиката надхвърля границите на държавите. Така че това всъщност е много хубаво, много красиво, че и други страни припознават тези песни.

Още за празника, за любовта и за вълненията на звездното семейство Дони и Нети в Деня на независимостта можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени