Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите на Нова Зеландия гласуват днес за парламент

Основни претенденти са управляващата Народната партия и опозицията в лицето на Лейбъристите

Бил Инглиш
Снимка: БТА

Избирателните секции отвориха в 9 ч. местно време. Рекорден брой гласоподаватели обаче вече дадоха вота си преди изборния ден. Почти една трета, или 986 000 бюлетини, вече са пуснати.

Лидер на десноцентристката управляваща партия е 55-годишният Бил Инглиш, който е на власт вече почти десет години:

Всичко зависи от гласоподавателите. Проведохме добра кампания, колкото можахме. Гласоподавателите ще решат.

Лявоцентристката лейбъристка партия е водена от 37-годишната Ясинда Ардърн:

Очаквам нощта знаейки, че дадохме всичко то себе си. Водихме кампания, с която съм горда. Сега всичко зависи от гласоподавателите.

Нова Зеландия прилага системата на пропорционално представителство, при която партия, или няколко партии, се нуждаят от 61 места от 120-местния парламент, или около 48 процента от вота, за да се сформира правителство. Това означава, че често малките партии имат решаваща роля за това коя голяма партия да управлява. Някои гласоподаватели споделиха:

Гласувах за лейбъристите. Определено смятам, че е време за промяна. Според мен лейбъристите имат много силна политика в социалната сфера и относно околната среда.

Мисля, че тази вечер няма да има ясно правителство. И една от малките партии ще поддържа баланса на силите. така че може би ще изчакаме няколко дни, за да видим кой ще бъде в правителството.


За първи път от няколко години имам чувството, че има повече ентусиазъм за изборите. Хубаво е, че някои от проблемите се обсъждат сериозно, а не само символично.

Не бях решила преди да взема химикалката в ръката си. Беше ми много, много трудно до реша за кого да гласувам тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!