Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са Ангела Меркел и Мартин Шулц

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Когато германците гласуват за нов Бундестаг, преди всичко ще избират между двамата основни опонента - борещата се за четвърти пореден мандат Ангела Меркел, председател на консервативния Християндемократически съюз, и претендента за поста ѝ и председател на социалдемократическата партия Мартин Шулц. Победителят може и да е предизвестен, но всъщност оспорваното трето място ще даде отговор на основния въпрос: Кой (и с кого) ще управлява в Берлин? Наблюдателите не изключват, основните опоненти Меркел и Шулц да се окажат коалиционни партньори в поредната широка коалиция. За избирателите на социалдемократите винаги по-важна е била партийната програма. За консерваторите - точно обратното: техният вот винаги е бил силно персонализиран. За това привържениците на канцлера Меркел очакваха почти със затаен дъх номинацията ѝ през ноември миналата година, когато тя заяви
Винаги ми трябва време, за да взема решение. Решенията ми може и да закъсняват, но за това пък държа на думата си. Питах се дълго, мога ли да продължа или не. За себе си разбрах, че все още съм любопитна, че хората и новите неща все още са ми интересни. И мисля, че с комбинацията от опит и любопитство към новото мога да се справя с тази задача. Това е мотивацията ми.
Реакцията от редиците на социалдемократите не закъсня - това са общи приказки, с тях не се печелят избори. На Германия ѝ трябва програма, а програма няма, повтаряха от предизборния щаб на Шулц. И наистина - Меркел подклаждаше напрежението и дълго време не обявяваше предизборните си цели. Вместо това насаждаше в съзнанието на германските избиратели слоганът: „Познавате ме“. Тя не е харизматичен политик, който завладява масите. Точно това умение обаче притежава основният ѝ опонент - Мартин Шулц.
Влизам в битката за поста канцлер на Федерална република Германия! Мисля, че ние, социалдемократите, можем да направим тази страна едно по-добро място. В момента Германия се управлява далеч под потенциала си. Социалдемократите имат по-добрата програма и по-добрите кадри. Мисля, че ще бъда добър канцлер.
Номинацията на Шулц дойде след феноменален партиен конгрес в началото на годината, който го избира с невероятните 100% за нов председател на партията. На този пост Шулц замести Зигмар Габриел, днес външен министър на Германия. Подкрепата за Шулц расте всяка седмица, а на моменти дори изпреварва доверието в едноличния лидер до този момент Ангела Меркел. Но не за дълго. От март до май следват три съкрушителни загуби на провинциалните избори в Саар, Мекленбург-Предна Померания и Северен Рейн-Вестфалия, бастион на социалдемократическата партия десетилетия наред. От този момент нататък доверието в социалдемократите спада главоломно, защото всички смятат Шулц за основен виновник за трите загуби. 
Шулц познава това чувство. Израства на границата между Германия, Холандия и Белгия в семейство с четирима братя и сестри. Най-голямата му страст и до днес е футболът. Първата му голяма загуба идва, когато е на 17 години - напуска училище за да стане професионален играч, но контузия на коляното слага преждевременен край на незапочналата му кариера. Започва да пие. На 24 години Мартин Шулц е алкохолик и на път да остане без дом. Съвзема се благодарение на професионално образование - учи занаят, става книжар и отваря собствена книжарница. „Литературата ме спаси“, признава Шулц, който на 33 години става най-младият кмет в Северен Рейн-Вестфалия. Политическата му кариера го отвежда в Страсбург до председателското място в ЕП. 
Катастрофалните резултати на социалдемократите известно време бяха глътка въздух за партията на канцлера. Но дори най-близкото обкръжение на Ангела Меркел още тогава я предупреждава, че изборите за Бундестаг далеч не са приключили. Мартин Шулц залага на онези близо 40% от гласоподавателите в Германия, които до последния момент не са решили, за кого ще гласуват. През лятото сменя тактиката - следва серия остри нападки, често и лични, към Ангела Меркел. Част от тях са добре познати и от родния политически живот: Канцлерката обикаля страната с правителствения самолет, служители на канцлерството работят за кампанията ѝ, докато останалите претенденти финансират предизборните си изяви изцяло от партийната каса. Меркел също сменя тактиката - започва да се среща усилено с избиратели и да демонстрира близост с хората, а това е запазената марка на Мартин Шулц. Скромността на Меркел, така типична за първите ѝ години в политиката, се коренят в семейството ѝ.  Израства в Източна Германия, в семейството на проповедник и често е осмивана за това. Именно това обаче, че баща ѝ е проповедник, не й позволява да осъществи мечтата си да стане учител в ГДР. За това следва физика и бившите ѝ колеги твърдят, че би могла да е много успешен учен. Политическите промени я вкарват в политиката - става зам.-говорител на Лотар Де Мезиер, последния източногермански премиер. И братовчед на днешния вътрешен министър Томас Де Мезиер. Меркел си спомня: 
Тогава бях на 35-36 години, т.е. една вече зряла личност, така че можех с идеите и убежденията си да дам своя принос в политиката. Към това с годините се добавиха практически умения и опит - политиката също е нещо, което се учи. Навремето например ми беше ужасно трудно да държа петминутна политическа реч. А днес трябва да се сдържам да не говоря досадно дълго.
За Меркел не само препъни-камък, но и един от най-големите, се оказа посестримата ѝ партия в Бавария. От самото начало на бежанската криза преди две години председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер настоява за лимит върху броя бежанци, които Германия може да приеме. Меркел категорично се противопоставя на това искане. И с цената на много упреци от собствените партийни редици все пак успя да се наложи. Дори и срещу мощния баварски министър-председател Зеехофер.
Винаги съм подкрепял кандидатурата й по една проста причина - в днешните несигурни времена имаме нужда от сигурност и приемственост и ръководна фигура, която да излъчва стабилност в нашия размирен свят.
Миграционната тематика е само една от горещите теми на предизборната кампания в Германия. При това с много аспекти и с поглед в бъдещето, както става ясно от изказванията на външния министър социалдемократ Габриел и кандидата за канцлерския пост Шулц:
След близо 60 предизборни митинга из цяла Германия борещата се за четвърти мандат Ангела Меркел и амбициозният претендент Мартин Шулц трябва търпеливо да изчакат края на утрешния ден. Двамата се познават много добре. И се ценят взаимно - всеки по своя си начин. Мартин Шулц коментира:
Всички обещания и ангажименти, които е поела Ангела Меркел, ги спазва докрай. Не си спомням случай, в който не е удържала на думата си. Спомням си много случаи, в които не е искала да я даде. Трудно поема ангажимент, обича да има отворени вратички, което може и да ѝ помага в политическата тактика, но за държавата понякога е фатално.
Ангела Меркел оцени опонента си така:
Той е страстен политик, а ние имаме нужда от такива политици. Ние сме различни, но според мен просто има различни видове страст в политиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна