Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Победата на Меркел изглежда предизвестена, въпросът е с кого ще управлява

Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел направи много за Германия през последните години и едно от основните неща е ниската безработица.  Хората са доволни, защото има работа и безработицата е на рекордно ниско ниво. Икономиката върви напред, а кризата с бежанците като че ли беше преодоляна и някак остана на заден план. Не трябва да се подценява и фактът, че опозиция, реално, срещу Ангела Меркел няма. Партията на основния опонент – Социалдемократите на Мартин Шулц - е в управляващата коалиция и някак си не може да се отграничи и да се превърне в реална алтернатива на Ангела Меркел.

Това каза за предаването „Събота 150“ журналистът Александър Велев – дългогодишен кореспондент на БНР в Берлин, който е уверен че настоящият канцлер ще спечели четвърти мандат в Германия, тъй като основният ѝ опонент не е припознат от германците като алтернатива:

Говоренето от страна на Шулц и на Ангела Меркел в много отношения си приличат. Едни и същи неща се споменават и от двамата кандидати. Това направи впечатление и на дебата, който имаха те - директния им сблъсък. Много трудно можеха да се отличат разликите и какво точно е различното. Имаше няколко точки, една от които - пенсионирането и дали в Германия ще се увеличи възрастта, или не. В крайна сметка се разбра, че и двете партии мислят по един и същи начин. Другата причина е това, че Мартин Шулц е слабо известен в Германия. Той през последните години е в Брюксел и по някакъв начин хората в страната не го припознават като политик от вътрешната сцена.

Естественият партньор на Християндемократите са Свободните демократи, които са променили политиката си за 4 години извън парламента и в момента имат шанс да станат трета или четвърта политическа сила, коментира журналистът:

Партиите, които управляваха довчера заедно, днес са противници в битката за канцлерството, което не се регистрира така от избирателите. Затова победата на Меркел изглежда предизвестена, но тази победа има и някои въпросителни. Всъщност, голямата въпросителна е с кого ще управлява Меркел. Това ще зависи от резултата на "Свободните демократи". Ако те, както през 2009-та година, постигнат висок резултат - над 10% и заедно с Християндемократическия и Християнсоциалния съюз съумеят да образуват абсолютно мнозинство в Бундестага, то това е естественият партньор, всъщност, на Християндемократите и това ще бъде управлението. Но, съдейки от прогнозите в момента, като че ли не е изключено и повторение на голямата коалиция. Прогнозите дават по-вероятна голяма коалиция Християндемократи, Социалдемократи, а втората възможност е Християндемократи със "Свободни демократи".

Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ няма да бъде част от управляваща коалиция, колкото и гласове да спечели, тъй като не е желан партньор за никоя партия в Бундестага, категоричен е Велев, който очаква по-високи резултати за партията в източните провинции на страната. 

Изключващите се партньори за Християндемократите са левите и "Алтернатива за Германия". Всички други варианти хипотетично за възможни. "Алтернатива за Германия" показва едно ксенофобско настроение, което има в Германия. Тя обира недоволните от управлението на "голямата коалиция", но повече от десетина процента е трудно да вземе.

Дългогодишният кореспондент на БНР в Берлин е категоричен, че и след изборите в Германия отношенията между Берлин и Париж няма да се променят.

Мисля, че сътрудничеството с Франция през следващите 4 години ще продължи. Германия и Франция винаги през последните години са вървели ръка за ръка в ЕС и са двигателят на това, което се случва в ЕС и на политиката на ЕС . Мисля, че Меркел ще бъде един партньор на Макрон по отношение на това какво ще се случва тепърва в ЕС. Не смятам, че ще настъпи някаква промяна в това отношение.

Ако Анкара се вслуша в посланията на Берлин е възможно отношенията между двете страни да се нормализират, допълни Велев.

В Германия живеят около 3,5 - 4 милиона турски граждани. Много от тях са с немски паспорти и гласуват на изборите в Германия. Те са избиратели, граждани на федералната република. Това предопределя, че Анкара и Берлин трябва да поддържат по някакъв начин добри дипломатически отношения. Смятам, че, ако в Анкара успеят да чуят посланията, които дойдоха от Берлин по време на тази кампания,  ако Ердоган по някакъв начин смекчи отношението си към Германия и зачита правата на германските граждани, а и може би в някакъв момент бъде отменено извънредното положение в Турция, то тогава отношенията ще се подобрят. 
Моето лично мнение е, че прекратяването на преговорите с Турция е знак, но едва ли ще бъде полезно за хората в Турция. Все пак почти половината от населението на Турция. Ако се прекратят преговорите с Турция за еврочленство, това би обезверило голяма част от хората, които подкрепят европейската ориентация на Турция и би променило много съществено съотношението на силите в самата Турция. Едно прекратяване на преговорите би подпомогнало Ердоган в откъсването му от Европа и налагането на ислямизацията на Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени