Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма информация от Китай за реалния размер на санкциите срещу Северна Корея

Китай търси отваряне на света и разчита на САЩ. В страната тече усилена подготовка за посещението на Тръмп през декември, когато ще се осъществи втората среща между американския лидер и китайския му колега Си Дзипин. От друга страна, Китай не е готов с послушание да изпълни всяко желание на Тръмп, най-малкото защото се бори за икономическо и политическо лидерство на света.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ специалният пратеник на БНР в Шанхай Марта Младенова. Китай държи най-силното оръжие срещу Северна Корея – спирането на паричните и петролните потоци към страната. Никой обаче не може да отговори реално дали Пекин наистина е въвел банкови санкции на Пхенян, допълни тя: 

"Ройтерс" разполага с документи, според които на китайските банки е наредено да не приемат нови клиенти от Северна Корея и да въведат още рестрикции за вече съществуващите. Това обаче далеч не означава пълно спиране на финансовите операции или ембарго, за каквото настояват Съединените щати. Към момента, нито една медия не е успяла да получи официалната позиция от Китайската централна банка, която е една от малкото институции, която може реално да отговори на този въпрос. Факт е обаче, че подобно ограничаване на част от операциите е по-скоро ход, който би могъл да наруши финансирането на севернокорйската ядрена програма без да е ясно в какъв обем и ще има силно дипломатическо послание. В същото време, със сигурност не може да се говори за спиране на петролните доставки с официалния аргумент от страна на Китай, че това би ударило директно населението на Северна Корея, но по никакъв начин не би спряло ядрената програма на Пхенян.
Въпреки стремежа на Китай да се отвори към света, доклад на Европейската търговска камара в Китай, публикуван през изтеклата седмица, констатира, че 54 процента от европейските компании смятат, че отношението към тях се е влошило. Европейските инвестиции в Китай са спаднали с близо 1/4 за последната година, докато китайските инвестиции в Европа нарастват със 77%. Американските инвеститори също се оплакват от влошаване на средата и отношението към тях. Основните проблеми, с които се срещат, са вносът на определени стоки, киберсигурността и интелектуалната собственост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени