Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистките ни започнаха с победа на европейското първенство

волейбол
Снимка: Архив

Волейболистките ни се изравниха с тима на Русия на върха в трета група на европейското първенство в Баку (Азербайджан). Отборът на Иван Сеферинов се наложи над състава на Украйна с 3:2 (25:23, 21:25, 23:25, 25:11, 15:4) и е лидер с две точки, колкото имат и рускините след победа също с тайбрек срещу същия съперник. Най-резултатна за българките беше Елица Василева с 21 точки, като пет от тях бяха спечелени на блоката. Страшимира Симеонова добави 17.

Българките изоставаха с 5:8 при първото техническо прекъсване, но серия от пет поредни точки им даде аванс. Последваха няколко изравнявания до самия край на гейма, като възпитаничките на Иван Сеферинов се откъснаха при 24:22 и получиха две разигравания, за да сложат край на частта. Те се възползваха от второто и поведоха срещу украинките.

Украинките започнаха втората част с четири поредни точки, а при второто техническо прекъсване вече водеха с 16:9. Българките все пак съкратиха изоставането си при 20:24, но съперничките се възползваха още от първия си геймбол и изравниха мача.

Третият гейм беше равностоен до 23:23, когато обаче българките се пречупиха и изпратиха топки в блокадата и мрежата в две последователни атаки.

Те обаче започнаха силно четвъртия гейм и поведоха с 8:4 до техническото прекъсване след добра работа на блокада. Разликата нарасна до 13:6 с лекота и беше ясно, че украинките ще играят втори тайбрек след мача с фаворита в групата Русия. Частта завърши 25:11 в полза на българките.

Решаващата част се разви изцяло в полза на България, след като националките поведоха с 8:2 при смяната на полетата. Серията продължи до 11:2 и в крайна сметка България спечели с 15:4.

Утре, неделя, България играе срещу Турция от 14:30 часа българско време, а последният мач на отбора на Иван Сеферинов е в понеделник също от 14:30.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени