Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До момента в изборите за Бундестаг са гласували близо една трета от имащите право на глас

Германия избира нов парламент

| обновено на 24.09.17 в 15:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Германия избира днес нов Бундестаг. Първи прогнозни резултати се очакват в 19.00 ч. българско време, когато изборният ден приключва. Рекорден брой кандидати – 4828 – от 42 партии се борят за 598 места в парламента. Над 61 милиона германски граждани имат право на глас. Прогнозите сочат канцлера Ангела Меркел за победител.

Двамата основни опоненти – Ангела Меркел и Мартин Шулц – приключиха вчера кампанията с митинги в избирателните си райони. Меркел бе в източногерманската провинция Мекленбург Предна Померания, а Шулц – в западногерманския град Аахен. И двамата поставиха акцента в последния ден преди вота на социалните теми, които вълнуват най-много избирателите.

Когато говорим за социална политика, то ние ще сме най-успешни, когато осигурим работа на хората, така че да могат да си плащат социалните и здравноосигурителните вноски. Постигнахме много, но съвсем не сме доволни, заяви консерваторката Меркел.

Социалдемократът Шулц остана верен на мотото на кампанията си за социална справедливост: Мога от сега да ви кажа: Правителство под мое ръководство ще гарантира еднакви заплати за мъже и жени!

Четири малки партии водят ожесточена битка за третото място, като от това до голяма степен зависи формулата на бъдещето управление в Берлин. И докато Ангела Меркел и Мартин Шулц на финалната права преди вота наблегнаха на социалната тематика, крайно-дясната „Алтернатива за Германия” вероятно ще стане трета политическа сила с ксенофобски послания. Претендентът за канцлерския пост Александър Гауланд:

Не бива да допуснем замяната на нашата Германия чрез чужди хора, придошли от далечни части на планетата, които искат да я отнемат. Ние не сме просто хората, които живеят тук най-дълго. Ние сме германският народ!

Политологът Марсел Левандовски от университета в Хамбург твърди, че евентуален силен резултат на популистите от „Алтернатива за Германия” бързо ще доведе до разпад на партията: 

В момента в партията има сключен предизборен мир между отделните фракции. Въпросът е дали ще се спазва примирието и след вота, когато се увеличи натискът върху бъдещата основна опозиционна сила.

От решаващо значение за крайния резултат ще бъде и избирателната активност на колебащиете се. Само за два дни преди вота над 13 милиона потребители са ползвали услугите на изборния съветник в интернет.

В сондажите засега води убедително Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел, но в края на кампанията основният й опонент, Мартин Шулц от социалдемократическата партия, успява да навакса.

Социологическата агенция "Емнид" е изчислила, че за Шулц биха гласували 32% от избирателите, ако можеха да избират канцлера директно. Меркел е предпочитана от 45% от анкетираните, като разликата между двамата се е стопила с над 10%. Въпреки това изненади не се очакват.

До този час са гласували близо една трета от имащите право на глас германци. За тях водещи са социалните теми – нарастващата бедност сред пенсионерите в едно застаряващо общество, неремонтирани от десетилетия сгради на училища и пътища, недостиг на места в детските ясли и градини, несигурност на трудовия пазар за младите хора под 30 години.

 

Макар да се очаква изборна победа за канцлера Меркел, политическите наблюдатели се въздържат от прогнози за формулата на управление. Най-големи шансове има широката коалиция от християндемократи и социалдемократи, която управлява и в момента. От резултата на либералите пък зависи, дали Меркел би могла да състави правителство само с тях или ще трябва да привлече и Зелените в т.нар. „коалиция Ямайка”. От началото на лятото тази тройна коалиция управлява северната провинция Силезия Холщайн.

 

Коментар на специалния пратеник на БНР в Германия Весела Владкова, може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!