Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шантал Блаак спечели световната титла в шосейното колоездене

Шантал Блаак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шантал Блаак се измъкна в самия край от група от осем състезателки, сред които и две нейни съотборнички от националния тим на Холандия, за да спечели титлата при жените на световното първенство по колоездене на шосе в Берген (Норвегия). С това "лалетата" продължиха безупречната си серия на шампионата, а последната дисциплина е мъжката.

Блаак, която падна рано в състезанието, се откъсна от преследвачките близо десет километра преди финала. Амелийк ван Флютен и Анна ван дер Бреген пък удържаха наближаващата група от колоездачки, благодарение на което Блаак спечели най-значимата победа в кариерата си.

"Не мога да повярвам, наистина. Паднах и изпитвах остра болка. Мислех, че съм аут, но също така знаех, че в едно състезание може да се случи абсолютно всичко. Реших просто да продължа напред и да видя какво ще стане в крайна сметка. Не очаквах да спечеля и просто исках да завърша възможно най-напред", каза щастливата Блаак след края на състезанието.

Шестте основни съпернички на холандките ги настигнаха малко преди финала, като австралийката Катрин Гарфуут спечели второто място. Победителката от 2015-а година Амали Дидериксен от Дания пък остана с бронзовия медал.

Холандките бяха основни фаворитки за победата при жените, особено след впечатляващите резултати през седмицата. Ван Флютен изпревари олимпийската шампионка Ван дер Бреген в преследването по часовник, докато победителят от обиколката на Италия - Том Дюмулен, беше първи при мъжете. Той ще бъде част и от отбора на Холадния в мъжкия старт по колоездене на шосе.

"Просто знаем как да се състезаваме като отбор. Бяха седем срещу три от нас, така че трябваше да атакуваме. Аз пък последвах сърцето си", добави световната шампионка.

Блаак завърши състезанието с време 4:06.30 часа, а Катрин Гарфуут изостана с 28 секунди, каквото беше и времето на Дидериксен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна