Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Дейвис отхвърли твърденията, че Лондон ще плати 40 милиарда лири за Брекзит

| обновено на 24.09.17 в 19:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис отхвърли твърденията, че Лондон е готов да плати 40 милиарда лири или около 45 милиарда евро за излизането си от Европейския съюз. В интервю за телевизия Би Би Си Дейвис освен това изтъкна, че речта на Тереза Мей в петък не е повлияна от статията на Борис Джонсън, в която външният министър изложи неговото виждане за излизането от общността.

Информациятаза сумата от 40 милиарда паунда се появи във вестник "Таймс", като изданието се позовава на източник от Брюксел. Дейвида Дейвис я нарече измислица, като подчерта, че правителството имя ясна стратегия по въпроса:

Няма да съобщя точната сума в ефир, това би било нелепо, но ние имаме доста добра идея, накъде се движим и разбира се, много от това е въпрос на оспорване.

Дейвис повтори заявеното преди от кабинета, че се очаква да бъде плащано грубо по около 10 милиарда паунда годишно по време не преходния период,  за който се предполага, че ще бъде две години.

Той отрече съобщенията в медиите, че речта на Тереза Мей е била повлияна от Борис Джонсън, както и че външнят министър е накарал пемиера да се откаже от "норвежкия модел" за излизане от ЕС. По повод на изявлението на Тереза Мей, че по време на преходния период страната до голяма степен ще спазва европейските закони, Дейвид Дейвис поясни, че след този период Великобритания няма по никакъв начин да приеме  върховенството на Европейския съд, а най-вероятно ще бъде създадена система от британско-европейски съдилища за решаване на двустранните спорове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени