Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият гласувал на референдума за независим Иракски Кюрдистан се оказа бизнесмен от Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Първият гласувал на референдума за независим Иракски Кюрдистан стана бизнесмен от кюрдски произход, който от 15 години живее в Китай.

Гласът му беше пуснат по интернет, където вече започна електронен вот за иракчаните зад граница със статут на жители на района. Вотът върви на специален сайт, на който всеки желаещ трябва да се регистрира.

 Мъжът, който живее в китайската провинция Чжъцзян, разказа в социалните мрежи, че е направил регистрацията си много отдавна и специално е чакал началото на гласуването, за да е сред първите.

Днес Иран блокира всички полети до и от Иракски Кюрдистан по искане властите в Багдад, съобщиха иранските агенции. Според говорителя на Върховния съвет по националната сигурност в Техеран става дума за самолети, които извършват курсове до летищата в градовете Арбил и Сюлеймания.

Междувременно в реч пред Общото събрание на ООН иракският външен министър Ибрахим ал-Джаафари определи допитването в кюрдските райони като противоконституционно и заяви, че властите в страната няма да го приемат:

При никакви обстоятелства не може да има приемане на противоконституционното решение на кюрдското рагионално правителство и нарушаване на единството на Ирак, която е гарантирано от конституцията на страната. Парламентът в Багдад гласува за запазване на това единство, за отвхърляне на референдума и за задължаването на кабинета да предприеме мерки и да започне диалог за решаване на спешните въпроси.  




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени