Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна инициатива в подкрепа на борбата с рака на простата при мъжете

Снимка: БГНЕС

България участва в световна инициатива в подкрепа на борбата с рака на простата при мъжете. Кампанията започва преди 5 години в Австралия. Хиляди участници от цял свят правят обиколки с мотори в точно определен ден.

Любители на моторите и рока се събраха благотворително на площад "Александър Батемберг". Атанас Кунев участва в мотопохода за втори път:

За първи път в България. Първият път беше миналата година и беше в Шефилд, в Англия. Главното е каузата първо за рака на простатата при мъжете и другото е, че абсолютно всичките мои приятели сме креативни. Обичаме да се занимаваме с преправяне на такива машини.

Според статистиката 47 на 100 000 мъже в България имат рак на простатата. Всяка година се откриват 2500 нови случая. Болестта може да бъде предотвратена с превенция, казва д-р Радослав Мангалджиев, началник на отделение по медицинска онкология:

Проблемът при рака на простатата - затова му казват "тихият убиец", е, че много често симптомите на заболяването са скрити. В ранните стадии ракът на простатата е 100 процента лечим. Препоръката е между 65 и 74 години истински скрининг за рак на простатата. Първо изседване на 45 години, а тези, които са с фамилна анамнеза и много по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени