Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел спечели изборите в Германия

| обновено на 25.09.17 в 00:33
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел спечели очаквано парламентарните избори в неделя, но загуби над 8% от гласовете в сравнение с вота преди 4 години. С 20,6% социалдемократите регистрираха рекордно слаб резултат и остават в опозиция, обяви председателят на партията Мартин Шулц. Очаквано, но с изненадващо висок резултат, крайно-дясната партия "Алтернатива за Германия" влиза за първи път в Бундестага.

"Социалдемократите изпратиха Меркел в Ямайка" – това вестникарско заглавие описва най-точно възможностите пред канцлера Ангела Меркел. Тройна коалиция, наречена "Ямайка" заради съвпадението с цветовете на партиите, се оказва за сега единствената възможност за ХДС. Меркел вероятно ще се опита да състави правителство с либералите и Зелените, след отказа на социалдемократите да продължат съвместното управление. Канцлерът изрази разочарование от слабия резултат, но в изборната нощ не отказва категорично опит да продължи широката коалиция.

Резултатът сочи, че широката коалиция не е загубила вота. Християндемократи и социалдемократи – поне математически – продължават да имат мнозинство в Бундестага. Живеем в неспокойни времена и за това апелирам към всички да поемат своята част от политическата отговорност, заяви Меркел.

Катрин Гьоринг-Екарт от партията на Зелените очерта условията, при които партията би участвала в новото правителство:

Нашите избиратели ни гласуваха доверие, защото сме проевропейска партия, защото настояваме за спазването на климатичното споразумение от Париж, и защото тази страна очевидно има нужда от повече справедливост.

Председателят на либералите Кристиян Линднер подчерта, че все още няма покана за преговори, но 10,6% от избирателите са подкрепили приоритетите на свободните демократи:

Ние искаме Европа на правовите държави, където всяка държава носи финансова отговорност. Либералите настояват за нов имиграционен модел по примера на Канада, т.е. трябва да приемаме само квалифицирани кадри.

Крайно-дясната "Алтернатива за Германия" е трета политическа сила в Германия с 12,8% от гласовете. Беатрикс фон Щорх, зам-председател на партията, вече обяви, че днешният ден ще е революционен за германската политика:

Днес преживяваме революция в партийния живот на Германия, след като години наред християндемократите завиха рязко наляво. Сега се връщаме към консервативните ценности. Сега вече има партия, която е патриотична и разумна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени