Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лукойл Академик“ с първа победа в квалификациите за Шампионската лига

Снимка: Sportal.bg

„Лукойл Академик“ победи като гост с 92:81 точки португалския „Бенфика“ в среща от втория кръг на квалификациите за Шампионската лига на ФИБА.

„Студентите“ се включва в пресявките директно от втория кръг, а „Бенфика“ стигна до него, след като отстрани австрийския „Капфенберг“ в първия етап.

Шампионите започнаха отлично мача, но след това позволиха на домакините да диктуват темпото и с поредица от тройки не само взеха превес, но и поведе със 7 точки. Все пак българите успяха да стопят разликата и с тройки спряха настъплението на „Бенфика“. Далтън Пепър дори даде аванс след първите 10 минути за „Лукойл Академик“  - 26:24 точки.

Във втората част българският тим излезе с почти изцяло променена петица, но така и не успяваше да се откъсне, въпреки че вече контролираше мача. Силна серия в средата на четвъртината все пак доведе до разлика в резултата. Тя се запази почти до края на полувремето, макар че липсата на концентрация в защита не позволи преднината да скочи още.

През второто полувреме "студентите" отново се нуждаеха от 4-5 минути, за да влязат в ритъм. Те обаче поддържаха стабилно, с доста ротации, аванс от 10-тина точки, с очевидно повече индивидуална класа. 7 минути преди края един от водещите играчи на „Лукойл Академик“ Далтън Пепър напусна срещата с болки в десния крак, но все пак се върна на терена в последните моменти от двубоя. Интригата приключи три минути преди сирената, когато българският първенец вече имаше 17 точки преднина.

Кийт Клентън завърши с 26 точки и 12 борби, а 15 добави Байрън Уесли. С по 12 се отчетоха Антъни Рафа и Далтън Пепър. Антиуейн Робинсън вкара 19 точки за „Бенфика“.

Победителят от размененото гостуване между българския и португалския отбор ще продължи напред към третия квалификационен кръг. Там той ще се изправи срещу литовския „Ювентус Утена“ в нови два мача с разменено домакинство, а победителят ще влезе в редовния сезон.

Вторият мач между двата състава е във вторник (26 септември) в зала „Универсиада” в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна