Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова: "Ямайка" е единствената алтернатива на голямата коалиция в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очертава се, че т.нар. "коалиция Ямайка" е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът Луиза Славкова. (бел. ред. - "Ямайка" е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите).

Социалдемократите се изплашиха, че след толкова години управляване в голяма коалиция са започнали да губят профила си на социалдемократи. Техните резултати, както всъщност и на ХДС, са най-лошите от последните може би 50 години. /…/ Мисля, че пред опцията да се ходи на повторение на изборите както християндемократите, така и социалдемократите си дават сметка, че при едни повторни избори биха загубили много повече гласове към крайнодясната партия, която е голямата изненада в тези избори, отколкото ако останат да управляват наново заедно. Най-вероятно това, което ще се случи, са едни доста тежки преговори за съставяне на правителство. "Ямайка" коалиция – християндемократи, заедно с либерали и зелени, тук проблемите са по-скоро да се намери най-малкия общ знаменател между Либералната партия и Зелените. Това, което се чува от вътрешните редове на либералите и зелените е, че председателите на двете партии са в доста добри отношения, така че може в един момент това да вземе превес при сформиране на една "Ямайка" - коалиция.

Славкова подчерта, че ще трябва да се направят доста компромиси, за да се направи "Ямайка" - коалиция. Според нея най-големите трудности ще са по отношение на икономическите политики. По отношение на Русия обаче може да очакваме консенсус на трите партии, каза още политологът.

Луиза Славкова определи като доста страшен за страната резултата на "Алтернатива за Германия". Според нея те ще бъдат изолирани и ще започнат да се държат като партия - жертва.

Славкова не смята, че след изборите би имало промяна в позицията на Германия относно приемането на България в Шенген.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени