Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-годишно дете продава куклите си, за да помогне на болни деца

Снимка: Евелина Стоянова
Мадлен е на 10 години. Тя е решила да продаде всичките си кукли, а с парите да помогне на деца с онкологични заболявания. Желанието ѝ да направи добро описа в социалните мрежи майка ѝ Радостина Данчева:

Днес моята прекрасна Мадлен ме направи най-щастливата, горда и разплакана майка на света! Каза ми, че има много бедни и болни деца, че иска да направи нещо... Заяви, със сълзи на очи, че е много тъжна и е решила да продаде барбитата си, за да може да помогне на децата, болни от рак. Поговорихме си и решихме, че е добра идея хората да купят куклите за колкото пари искат, да дарят сумата, а аз да изпратя играчката. Тя сама рови, търси и избра: Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

Всички кукли са забавлявали Ади и си личи, но са много скъпи за нея и се надявам да бъдат оценени като повече от пластмаса с коса... Все още не знам точно как ще се получи, но наистина искам да помогна на детето си, да помогне!

В предаването „Хоризонт до обед“ 10-годишната Мадлен каза: Играчките са само вещ, а децата са много по-важни. Моето щастие е голямо, че помагам на децата.

Майката на Мадлен посочи какъв е бил резултатът от кампанията: Изключително успешна беше кампанията. От 18 играчки, първият ден бяха продадени 12. Всички искаха да помогнат, познати и непознати. Моето дете, мисля че получи най-много – научи се колко е красиво и приятно да помагаш. Докато в началото ѝ беше тъжно за куклите, в момента, в който всъщност започна да работи и тя видя, че се случва и всички са вдъхновени от нейната идея, забрави, че това са нейните играчки и това е нейното съкровище и това е, което пази като скъп спомен, и мина на друго ниво. Има кукли в Сърбия, има 2 кукли и кола в Германия, има много в Шумен, в София. /…/ Моята дъщеря излезе с много добра идея, която ако успеем да поддържаме жива, бихме могли да помогнем на много деца в нужда.

Симона Караиванова е родител на дете с онкологично заболяване и е част от Сдружението на родителите на деца с онкохематологични заболявания. Тя благодари за жеста на малката Мадлен:

Трогната съм от нейния жест и от начина, по който разсъждава. Тя е като наш посланик.

Сдружението си е поставило амбиция да бъде построен център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна