Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на еврото след неубедителната победа на Меркел на изборите в Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото губи позиции спрямо долара и останалите основни валути, тъй като инвеститорите реагират предпазливо негативно на проведените в неделя германски парламентарни избори, които бяха спечелени неубедително от десницата на канцлера Маркел на фона на растящата популярност на Алтернатива за Германия (AfD), спечелила около 13% от вота и превърнала се в първата крайна десница с присъствие в Бундестага от повече от петдесет години насам.

Въпреки че присъствието на AfD не би трябвало да окаже съществено влияние върху германските намерения по отношение на близкото бъдеще на ЕС, растящият популизъм може да охлади част от позитивната настройка на финансовите пазари по отношение на единната европейска валута, посочи Ипек Озкардеская - главен пазарен анализатори в компанията LCG. Тя добави, че еврото може да изпита затруднения да намери купувачи над нивото от 1,2000 долара и да отбележи низходяща корекция към техническата зона на подкрепа около 1,1865/00 областта (серия бивши дъна от 31-ви август и от 14-ти, 20-ти и 21-ви септември; важна 55-дневна пълзяща средна около 1,1800 долара).

Според други анализатори обаче, влиянието от проведените в неделя парламентарни избори е по-скоро вътрешна тема за Германия и няма да доведе до съществени промени на германската политика в рамките по отношение на ЕС и на еврозоната, като посоката на движение на еврото ще продължава да зависи в най-голяма степен от бъдещата политика на ЕЦБ.

Днес еврото се понижава с 0,35% към 1,1893 долара и към 4-дневни дъно около 133,43 японски йени и около 1,1548 швейцарски франка. В същото време еврото се понижава и с 0,58% към неговото петъшно дъно от 0,8787 британски лири. .

На изборите в неделя канцлерът Ангела Меркел успя да се осигури четвърти управленски мандат, но за целта ще трябва да сформира трудна коалиция с либерал демократите и партията на Зелените, известна в миналото като коалиция "Ямайка", тъй като лидерът на Социал демократическата партия (СДП) Мартин Шулц обяви официално, че излиза в опозиция. Десницата на Меркел спечели над 32% от общия вот на германците, но това вероятно ще се окажат най-слабите резултати на десницата от 1949-а година насам, докато досегашния коалиционен партньор в лицето на СДП спечели малко над 20 на сто от гласовете. В същото време крайната десница Алтернатива за Германия се очертава като трета политическа сила, след като за нея гласуваха над 13% от избирателите във водещата европейска икономика.

Инвеститорите на европейските пазари на акции също реагират с доза предпазливост на немските изборни резултати, като германският фондов индекс се търгува около петъчното ниво на затваряне, френският индекс CAC40 се понижава с 0,05%, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,31% на фона на днешно поскъпване на лирата стерлинг. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,09%.

По-сериозна е реакцията на европейските дългови пазар, където изненадващо слабите резултати на десницата на Меркел засилват опасенията, че очакваната нова управляваща коалиция "Ямайка" може да заеме по-твърда линия по отношение на еврозоната и по-конкретно спрямо южните страни - членки като Италия, Испания и Гърция.

Има и притеснения, че партията на Свободните демократи, която ще бъде част от новото управление на Германия, както и част от десницата на Меркел ще бъдат против по-дълбоката финансова регулация в рамките на единния валутен съюз.

Всичко това води в началото на днешната европейска търговия на продажби на дълговите книжа на Испания, Италия и Португалия и покупки на "книжа-убежище", какви са немските еврооблигации, както и облигациите на Австрия и на Холандия. Това води до повишаване на доходността на дългосрочните дългови книжа на Италия, Испания и Португалия с по около 3 базисни пункта при спад на доходността на немските книжа към ниво от 0,44%.

В резултат на това лихвеният спред между 10-годишните книжа на Италия и Германия се разширява до две и половина седмичен връх от 168 базисни пункта (доходност на италианските книжа, която е с 1,68% над тази на немските книжа).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна