Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: До Коледа Германия ще има нов кабинет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До Коледа Германия ще има нов кабинет. Това обяви канцлерът Ангела Меркел след рекордно слабия резултат във вчерашните парламентарни избори. Нейният ХДС спечели вота със само 33% от гласовете. Втора политическа сила са социалдемократите с 20,5%, които регистрираха също най-слабия си резултат в следвоенна Германия. Очаквано третото място е за крайно-дясната „Алтернатива за Германия”, за която гласуваха 12,6% от германците. Председателят на социалдемократите Мартин Шулц обяви, че запазва поста си, но оттегля партията от правителството. Така пред Ангела Меркел остава единствената възможност за управление - коалиция с либералите и Зелените. Въпреки това тя ще отправи покана за преговори и към Социалдемократическата партия.

Вчерашните парламентарни избори са преломен момент за германската политика. За първи път в следвоенната история на страната в Бундестага влиза крайно дясна и ревизионистка партия, която поставя под съмнение Холокоста и националсоциалистическото минало на Германия. Тук вече се формира протест срещу възхода на „Алтернатива за Германия” – в големите градове снощи имаше спонтанни протести.

В ръководството на партията обаче вече назряват първите конфликти. Председателката Фрауке Петри няма да бъде част от парламентарната група на „Алтернатива за Германия”, обяви тя на първата си пресконференция в Берлин след вчерашния вот.

Анархична партия като „Алтернатива за Германия” през последните седмици може и да е успешна опозиция, но не предлага адекватна управленска политика. А именно това е моята цел и за това няма да бъда част от парламентарната група в Бундестага.

Политолозите в Германия предвещават разпадане на партията, която е съставена от различни фракции. Широко разпространено е очакването Фрауке Петри да основе своя собствена партия. Тя принадлежи към умерените в „Алтернатива за Германия” и не получи подкрепата на партията за водач в изборите.

Изборният резултат поставя канцлера Ангела Меркел пред трудни преговори за съставяне на правителство, след като досегашният коалиционен партньор в лицето на социалдемократическата партия се оттегли в опозиция. Така ХДС може да управлява само либералите и със Зелените.

За 44% от избирателите решаващата тема за вчерашния протестен вот е миграционната криза преди 2 години. Меркел за пореден път защити решението си от 2015 г. да отвори границите за бежанците в Унгария:

За мен не може и дума да става да използваме сила по нашите граници. Вярно е обаче, че очевидно не успяхме да отнемем страховете на гражданите, не сме решили проблемите с интеграцията, трябва да намалим нелегалната имиграция и да подобрим охраната по външните граници на ЕС. И все още сме далеч от преодоляването на причините за миграция към Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна