Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заплаши с военна интервенция в Ирак заради референдума за независимост в Иракски Кюрдистан

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че Турция ще прекъсне тръбопровода, пренасящ нефт от Северен Ирак към трети страни, предаде Ройтерс. Стъпката е в знак на несъгласие с референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който се провежда днес.

Ердоган предупреди, че може да се стигне и до затваряне на границата със Северен Ирак. Той определи провеждащия се референдум като незаконен.

Президентът на Турция заплаши също и с военна интервенция в Ирак. Турция е против допитването с мотива, че то ще застраши сигурността в региона. Ердоган се закани, че Турция ще предприеме политически, икономически и военни действия срещу постъпките на иракските кюрди за независимост.

От своя страна турският външен министър предупреди, че Анкара ще вземе военни мерки, ако туркменското население в Ирак бъде подложено на атаки. Изявлението на Мевлют Чавушоглу също е знак за несъгласието на Турция с провеждащия се днес референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. Анкара се счита за защитник на туркменското етническо малцинство в Ирак. Туркмени има в град Киркук, богат на нефтени залежи, който кюрдите превзеха през 2014-а, след като иракските военни се изтеглиха след напредъка на "Ислямска държава".

Вотът се провежда днес въпреки силната опозиция от правителството в Ирак и от страна на Турция и Иран, където значителна част от населението са кюрди. Западни страни също предупредиха, че референдумът може да доведе до нестабилност в Близкия изток.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна