Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъдем успешни на пазара на труда

В поредното издание на „Радиоприемница“ решихме да разберем какво е актуалното състояние на пазара на труда и кои са най-търсените позиции в момента. Гост в студиото бе Велина Андонова, експерт в компания за подбор на персонал, която определи началото на есента за периода, в който се замисляме за по-сериозна смяна на работното място. Велина Андонова посочи, обаче, че хората търсят своето професионално място постоянно и са склонни и през лятото да се насочат към нова позиция.

Тя допълни, че на пазара на труда винаги има отворени позиции и дори хората, които тепърва вървят към решение за смяна на работното място, не са закъснели.

Водещо за кандидатите, търсещи нова работа, освен финансите, често са и гласуването на доверие, както и ангажиментите, които ще поемат в бъдещата си работа, каза Велина Андонова и коментира, че пазарът на труда все повече се разширява и на самите работодатели се налага все по-често да са адекватни на ситуацията, да затвърдят позициите си пред конкуренцията, както и да защитят своята лидерска позиция.

Не е изненада, че IT позициите са водещи, но непрекъснато се развиват и сектори като „Човешки ресурси“, а HR специалистите стават все по-търсени, коментира Велина Андонова.

Тя посочи, че когато търсим своята нова работа, на първо място трябва да обърнем внимание на посочените в обявата условия и изисквания. Следващата й препоръка е да сме абсолютно убедени, че сме подготвени за предлаганата позиция и да си направим труда да разберем срещу кого ще се изправим, когато отидем на интервю в дадена фирма или институция. Дори да прегледаме мненията за компанията на бивши служители.

Естествено, личните качества и познания също са важни, а пък странните и понякога учудващи въпроси, които задават интервюиращите, често целят да разгадаят нивото на креативност на кандидата. И тук е важно да построите изречението си правилно и да не загубите своята самоувереност, въпреки че сте извън зоната си на комфорт, защото това е индикатор как бихте реагирали в изненадващи и непредвидени ситуации, допълни още експертът.

Какво още е важно да знаем, преди да излезем на пазара на труда – чуйте от разговора на Гергана Гайдарова с експерта Велина Андонова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени