Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Дъдли: Фед ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти

Уилям Дъдли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в понеделник, че централната банка на САЩ ще продължава да настоява за увеличаване на лихвените проценти, тъй като икономиката на страната продължава да расте.

Очаквам инфлацията да се повиши и да се стабилизира около средносрочното целево ниво на Фед от 2 на сто, отбеляза Дъдли в своя днешна реч в Сиракуза. В отговор на това, Федералният резерв вероятно ще продължи постепенно да премахва разхлабената си парична и лихвена политика, допълни той.

Неговите коментари са в синхрон със сигналите след края на заседанието на Фед през миналата седмица, че вероятно ще има още едно повишение на федералната фондова лихва до края на годината.

Уилям Дъдли също така заяви, че основните фундаменти, които подкрепят продължаващата икономическа експанзия, са доста благоприятни. Ниската безработица, стабилният растеж на новите работни места и повишаването на заплатите, макар и с темпове, които са по-ниски, повишават личните доходи.

Според него рисковете от икономическа рецесия в САЩ са много ниски в краткосрочен план, така че Фед вероятно ще продължи да вдига постепенно лихвените ставки през следващите няколко години.

Когато ни удари следващата рецесия, лихвените равнища ще бъде значително по-високи, отколкото са към момента, така че аз смятам, че ще имаме по-голяма възможност да ги понижим в отговор на подобна рецесия, посочи Дъдли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени