Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 години "Мини Марица изток"

Снимка: БГНЕС

Директорът на "Мини Марица изток“ инженер Андон Андонов ще настоява за промяна в Закона за обществените поръчки. Това той ще направи по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика през октомври в дружеството. Тази година то навършва 65 години. В него има дефицит на нова и качествена техника. Средства за ремонтна и инвестиционната програма има, но много от фирмите, които участват в обществените поръчки, ги обжалват пред КЗК и съда. Затова директорът на "Мини Марица изток" ще поиска поне за част от тези крупни обекти от енергетиката промяна на закона.

Дружеството разполага със запаси, с които може да снабдява централите в комплекса за още 65 години, стига те да постигнат новите изисквания на Европейската директива за големите горивни инсталации.

В "Мини Марица изток“ работят над 7000 души, средната работна заплата с включените социални плащания е 1800 лева.

На въпрос на "Хоризонт“ какъв е здравният статус на миньорите, отговорът беше, че досега не е поръчван специален скрининг.

Световните тенденции са в посока въглищата да отпадат изобщо като потенциал за добиване на електроенергия. Това подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев:

Замърсяванията от въглищата са в много висок процент. Знаете и за амбициозната програма на Европа за зелен континент. Това изправя в един друг коловоз въгледобива като цяло. Това дружество трябва да бъде преструктурирано.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Венелина Попова и интервюто с Васко Начев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна