Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски компании проявяват интерес към модернизацията на нашия енергиен сектор

Снимка: Министерство на енергетиката

Голяма руска компания е изразила желание за по-тясно сътрудничество при реконструкция на енергийни обекти в ТЕЦ-овете "Марица изток" 2, "Бобов дол", "София", както и на ВЕЦ-овете "Китница", "Ардино", "Бял извор". Тя има и готовност и занапред да участва в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй".

България и Русия задълбочават сътрудничеството си в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия сектор. Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова след работна среща, в която участва и руският енергиен министър Александър Новак -  четвъртото заседание на работна група „Енергетика“, част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Потвърден е бил интересът на "Росатом" за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената ни централа, финансирани чрез Международния фонд "Козлодуй".

Националният съюз за енергоспестяване на Руската федерация проявява интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания, съобщават от енергийното министерство.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна