Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният резултат от изборите в Германия: социалдемократите ще са в опозиция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след парламентарните избори в Германия канцлерът Ангела Меркел отново повтори, че ще преговаря за съставяне на своя четвърти кабинет и със социалдемократите. Мартин Шулц, донесъл най-слабия резултат за партията си, днес за пореден път заяви категорично, че партията му ще остане в опозиция. Така пред християндемократите, които спечелиха вота с рекордно нисък резултат от едва 33%, тройната коалиция с либералите и Зелените остава единствена възможност за управление в рамките на новия Бундестаг.

Двамата основни опоненти – Ангела Меркел и Мартин Шулц – съобщиха резултатите от днешния анализ на изборите почти едновременно. Звучаха почти еднакво в благодарностите към партията си и съжалението за слабите резултати, постигнати по-малко от месец преди местния вот в Долна Саксония в средата на октомври. Като победител Меркел подаде ръка към три от шестте партии в новия Бундестаг:

Ще инициираме разговори с либералите и Зелените, но и със Социалдемократичната партия, защото е важно Германия да се управлява от добро и стабилно правителство. Чух добре критиката на социалдемократите.

Изговори я Мартин Шулц:

Като силна парламентарна опозиция ще върнем онази конструктивна политическа конфронтация, от която Ангела Меркел лиши Германия години наред със своята приспивателна политика.

В липсата на дебат Шулц вижда и вината за възхода на крайнодесните от „Алтернатива за Германия”, които са трета политическа сила в Германия. На места в източните провинции популистите дори са водеща партия. Водачът на листата Александър Гауланд обяснява защо:

В Източна Германия хората нямат чувство на политическа принадлежност към дадена партия, както е в западната част на страната. Освен това те все още не са осмислили падането на стената.

Медиите в Германия днес реагираха със съжаление за възхода на ксенофобската партия с красноречиви заглавия: „Рязък завой надясно” и „Тези избори промениха Германия”. С известна доза злорадство съобщават и за първото разцепление в „Алтернатива за Германия” още преди конституирането на парламента. Председателката на партията Фрауке Петри изненадващо отказа да се причисли към фракцията в Бундестага и с това подхранва теориите за разпад на популистите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна