Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна проверка в Спешна помощ, „Пирогов“ и „Александровска“ заради смъртен случай

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ – София, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“.

Причината е изпратено до него отворено писмо от Евелина Добрева по повод смъртта на съпруга ѝ на 16 септември тази година. По-рано днес министърът проведе среща с Добрева, която подробно го запозна с обстоятелствата около случая.

Министър Петров очаква в началото на следващата седмица доклада от паралелните проверки, за да бъдат предприети всички законови действия, в случай на установена вина.

В отвореното си писмо Добрева посочва, че съпругът ѝ е страдал от "Миелодиспластичен синдром", заради който от края на миналата година на мъжа ежемесечно е била преливана кръв. Последното преливане е било на 14 септември, а на 16 септември мъжът е получил криза и не е можел да диша.

Жената се обадила няколко пъти в Центъра за спешна медицинска помощ в София, които изпратили линейка повече от 70 минути след първото позвъняване. През това време мъжът на Евелина се влошил и трудно си е поемал въздух. Когато линейката пристигнала, спешните медици веднага качили човека и потеглили към УМБАЛСМ "Пирогов". Оказало се обаче че линейката не била оборудвана за реанимация.

Когато пристигнали в "Пирогов", медиците завели съпруга на Евелина в кардиологичния кабинет. От там обаче казали, че случаят не е за тях и изгонили пациента с думите "... че при нас ли да умре".

Тогава спешните медици го транспортирали в УМБАЛ "Александровска", където лекарите също не пожелали да приемат пациента. Тогава Евелина чула съпруга си да моли медиците да го убият с инжекция, за да не се мъчи повече.

В крайна сметка лекарите приели съпруга на Евелина в реанимация. Малко след това медицинска сестра съобщила на близките и спешните медици, че мъжът е стабилизиран и посочила на Евелина къде да изчака.

Докато тя чакала обаче "някой тичешком" вкарал някакъв апарат в отделението, споменавайки името на съпруга на Евелина. След минути човек излязъл от реанимацията и съобщил на Евелина, че мъжът ѝ е починал, най-вероятно от емболия. Според известието за смърт мъжът е починал от остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Отвореното писмо на Евелина е публикувано в социалните мрежи и е озаглавено "Хронология на едно престъпление".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!